Pert indít a Telenor és a Vodafone ellen a TASZ

Vágólapra másolva!
Az elektronikus hírközlésről szóló törvény adattárolásra vonatkozó szabályainak alkotmánybírósági megsemmisítése érdekében a Társaság a Szabadságjogokért bepereli a Telenort és a Vodafone-t.
Vágólapra másolva!

Hidvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi programvezetője közölte: erre az után kerül sor, hogy az Európai Unió Bírósága érvénytelennek nyilvánította az adatmegőrzési irányelvet, amely azt egységesítette, hogy a tagállamokban az internet- és telefonszolgáltatók milyen adatainkat mennyi ideig tárolhatják, és ezekhez a hatóságok hogyan férhetnek hozzá. Hozzátette, hogy az eljárás nem a két mobilszolgáltató ellen irányul, ám az Alkotmánybíróság hatásköreinek átalakítása miatt a TASZ nem fordulhat közvetlenül az Ab-hoz.

A beszélgetés tartalma magánügy

A programvezető elmondta: az eredeti irányelv szerint a szolgáltatók 6 hónaptól 2 évig tárolhatják a személyek közötti kommunikációra vonatkozó adatokat. Ez nem vonatkozik a kommunikáció tartamára, csak az időpontokra és a földrajzi helyekre. Ezekből az adatokból azonban pontos következtetéseket lehet levonni az érintettek magánéletével, mindennapi szokásaival, utazásaival kapcsolatban a kommunikáció tartalmának megismerése nélkül is.

Az európai bíróság állásfoglalása szerint jogellenes az az állapot, amely szerint a szolgáltatók a törvényi szabályozás alapján minden adatot tárolnak, attól függetlenül, hogy kapcsolatba hozhatók-e bűncselekményekkel. Ugyanakkor az irányelv megsemmisítése ellenére Magyarországon továbbra is hatályban maradt az elektronikus hírközlésről szóló törvény azon rendelkezése, amely a szolgáltatók számára kötelezővé teszi, hogy 6 hónapig őrizzék meg az adatokat – folytatta a programvezető.

Jogellenes a magyar törvény

Hidvégi Fanny hangsúlyozta, hogy az európai és a magyar szabályozás egyaránt a súlyos bűncselekmények üldözésével és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja az adatmegőrzést. Az EU bíróságának ítéletével összhangban azonban a magyar alkotmányossági követelményeknek sem felel meg az adatmegőrzési szabályokat rögzítő magyar törvény.

A TASZ a hosszas jogi procedúra elkerülése érdekében már az elsőfokú eljárás során kérvényezi fogja, hogy a bíró közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, amelynek így 90 napon belül döntenie kellene. A bíró saját hatáskörében mérlegelheti ezt, ám ha elutasítja, akkor hosszadalmas, akár több évig tartó eljárás végén történhet meg csak a jogszabály megsemmisítése – ismertette a programvezető.

Nem a szolgáltatókkal van a probléma

Arról is szólt, hogy a problémát nem a szolgáltatók, hanem a törvényi szabályozás jelenti. A társaságoknak az óriási adatmennyiség tárolása jelentős költséget is jelent. Ugyanakkor – külföldi példákkal ellentétben a TASZ által megkeresett, Magyarországon működő társaságok egyike sem vállalta azt, hogy a jogvédő szervezettel közösen lépjen fel a szabályozás megsemmisítése érdekében mondta Hidvégi Fanny.