A Facebookon kértek vért az összeégett kisfiúnak

véradás, vérvétel, vér, véradó, donor, fecskendő
2413420 Russia, Moscow. 04/17/2014 A donor gives blood at the Blood Center of the Federal Medical and Biological Agency in Moscow. Grigoriy Sisoev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Nem volt készleten elég AB RH-negatív típusú vér, így Facebook-önkéntesek segítettek annak a másfél éves kisfiúnak, aki három hete súlyos-életveszélyes sérülésekkel fekszik a Bethesda kórház égési intenzív részlegén. A kicsi egy forrásban levő vizes fazekat rántott magára, az orvosok jelenleg is az életéért küzdenek.
Vágólapra másolva!

Vérre van nagyon nagy szükség! Egy pici gyermek életéről van szó – terjedt a felhívás a Facebookon.

A bejegyzés szerint a másfél éves Máté magára rántotta a forrásban lévő tésztavizet: testének 40 százaléka megégett, most az életéért küzdenek a fővárosi Bethesda kórházban. A kisfiúnak nagyon ritka AB Rh-negatív típusú vérre lenne szüksége, amiből a felhívás szerint nincs elég az országban. Ráadásul a kicsi vérzékeny is, ezért legkevesebb négy önkéntes véradót vártak a budapesti, Karolina úti irányított véradása – derült ki a Facebook-posztból.

Magára rántotta a forrásban lévő vizet a másfél éves kisfiú. Forrás: Photononstop/Pascal Bouclier

Nem hoax, valóság

Mivel a felhívásban szerepelt Máté anyjának telefonszáma is, az Origo felhívta az asszonyt, aki megerősítette a hírt. "Mátét továbbra is az égési osztályon kezelik, viszont a felhívás hatott: az életveszélyes vérhiány problémája megoldódott, köszönhetően a rengeteg felajánlásnak. „Nagyon sok ember gyűlt össze, hogy segítsen a felhívás után" – mondta el kérdésünkre Edit, aki zaklatott lelkiállapotban volt, és nem szeretetett volna a kisfiú állapotáról beszélni.

Hiányzott a vér

A vérhiány problémáját elismerte Bene Ruzsena, a Bethesdában működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ osztályvezető főorvosa is. "A vérellátást általában problémamentesen biztosítja az Országos Vérellátó Szolgálat, de az AB Rh-negatív a legritkább vértípus, Máténak pedig folyamatosan extra mennyiségre volt szüksége belőle a műtétek miatt." Bene Ruzsena kérdésünkre hozzátette, Mátét három héttel ezelőtt hozták be a Bethesda égési részlegére.

Máté műtétei miatt sok adag kellett a ritka AB Rh-negatív vértípusból. Önkéntesek segítettek rajta. Forrás: RIA Novosti/Grigoriy Sisoev

A főorvos rendkívülinek nevezte az összefogást, aminek köszönhetően Máté vérutánpótlása egy időre megoldódott – bár a kisfiú továbbra is súlyos-életveszélyes állapotban van.

A támogatásokat honlapján megköszönte a Bethesda is, egyúttal figyelmeztetve arra, hogy a kórház csak az OVSZ-től kaphat vért és vérkészítményeket, az önkéntes véradóknak ezért először az országos intézethez kell fordulniuk.

A legritkább típus

A Wikipédia összefoglalója szerint fenotípusok alapján négy fő vércsoporttípus ismert – a 0, az A, az AB és a B típus – ezek pedig pozitív vagy negatív jelűek lehetnek, az Rhd antigén megléte vagy hiánya szerint. Vagyis, alapvetően nyolc csoportról beszélhetünk.

Közülük a világon a leggyakoribb típus a 0 Rh-pozitív változat, 38,25 százalékos aránnyal, a legritkább pedig az AB Rh-negatív forma, 0,75 százalékkal. Ilyen vértípusa van a sérült kisfiúnak, Máténak is.

A véradás szabályai szerint senki nem kaphat olyan vért, amiben számára idegen antigén található, mivel azok antitestjei megtalálhatóak az ő vérében – ilyenkor a szervezet felveszi a harcot a "betolakodóval" szemben, vagy éppen az átömlesztett vér antitestjei kezdik támadni új környezetüket.

Nem mindegy, kitől kapjuk, és kinek adjuk: gének és antitestek döntenek a transzfúzióról. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Vérfogadás szempontjából az AB Rh-pozitívos csoport van a legszerencsésebb helyzetben, az ide tartozók mind a 8 csoporttól kaphatnak vért. A legadakozóbbnak a 0 Rh-negatív számít, mert mindenhol donor lehet, viszont egyedül a saját vértípusát kaphatja a transzfúzió során.

A ritka AB Rh-negatív összesen négy vércsoporttól kaphat transzfúziót, bár minden helyzetben az a legcélszerűbb, ha a betegek pontosan a saját vértípusukból kapnak utánpótlást.

Az OVSZ nem válaszolt

Megkérdeztük az Országos Vérellátó Szolgálatot, megtudják-e erősíteni, hogy hiány lépett fel a Máténak is szükséges vértípusból. Kíváncsiak voltunk arra is, hányan jöttek el vért adni az Karolina úti központjukba, hogy így segítsenek a kisfiúnak. Az OVSZ eddig nem válaszolt a kérdéseinkre.