Medián: Gyurcsányék kiesnének a parlamentből

Vona Gábor pártelnök beszél a Jobbik Magyarországért Mozgalom tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2014. június 21-én.
Budapest, 2014. június 21. Vona Gábor pártelnök beszél a Jobbik Magyarországért Mozgalom tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2014. június 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Medián legfrissebb felmérése szerint a választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson. A pártok versenyében a kormánypártok állnak az élen, míg a Jobbik stabilan őrzi második helyét. 
Vágólapra másolva!

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesz–KDNP stabilan élvezi a választók 37 százalékának bizalmát, a választani tudók 50 százaléka szavazna rájuk. Az MSZP azért veszített népszerűségéből: tavasszal még a teljes népesség 13-15 százalékát tudhatta maga mögött, most viszont 11 százalék körül jár a támogatottsága (a választani tudóknak 15 százaléka támogatja a pártot) – derült ki a Medián felmérésőből, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG-ben hoznak majd nyilvánosságra.

A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a párt végkép meghódítani látszik a második helyet: a teljes népesség 15 százaléka, a biztos szavazó választani tudók 21 százaléka szimpatizál a párttal. Ezzel a szélsőjobbos ellenzéki párt megismételte márciusban mért rekordját.

A baloldali ellenzékből most az Együtt-PM a népszerűbb: a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK-nál ugyanez az arány 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3 és 3 százalékot mértek.

A részvételi arányokat illetően elmondható, hogy átlagos a választás iránti érdeklődés. A válaszadók 49 százaléka, a fővárosiak 53 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson.