A kerület, ahol majdnem mindenki LMP-s

Barta János; Szél Bernadett
Szél Bernadett és Barta János, az LMP zuglói polgármesterjelöltje
Vágólapra másolva!
LMP-s hátterű politikusok küzdőterévé alakult át Zugló, ennek az egyik nyertese a tavasszal elbukott Fidesz is lehet. Egy ideig úgy tűnt, hogy a baloldalon teljes lesz az egység, de Várnai László civil jelölt belépésével hármas verseny körvonalazódik. 
Vágólapra másolva!

Zuglóban három egykori és jelenlegi LMP-s polgármesterjelöltből is választhatnak az ott élők a Fidesz–KDNP és a Jobbik aspiránsa mellett. A furcsa helyzet úgy állt elő, hogy Barta János, a hivatalos LMP-s jelölt mellett sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű ajánlást Karácsony Gergelynek és Várnai Lászlónak is. Az előbbi mögött az MSZP–Együtt–PM és a DK áll, míg a másik politikust a Civil Zugló Egyesület támogatja.

Megismétlődhet a történelem

Bár korábban egy pártban politizáltak a korábban felsorolt személyek, mégis gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy a hátralévő pár napban bármelyikük is visszalépjen egykori párttársa javára. Az LMP esetében teljesen egyértelmű a képlet: már sokszor kijelentették, hogy önállóan méretik meg magukat. Zuglóban tavasszal közel 10 százalékot kapott az ökopárt listája, és hasonló szereplés esetén akár két mandátumot is szerezhetnek a helyi testületben.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület polgármesterjelöltje Fotó: Bielik István - Origo

Karácsony és Várnai esetében a képlet már jóval bonyolultabb. Az Origo információi szerint a felek között volt tárgyalás az esetleges együttműködésről, de talán a kölcsönös bizalmatlanság miatt nem sikerült dűlőre jutniuk. Könnyen lehet, hogy a megegyezés hiányának nyertese október 12-én a Fidesz lesz. A kormánypárt támogatottsága körülbelül 35-40 százalékon van, de a változást akarók szavazata Karácsony és Várnai között feleződhet meg. Erre egyébként volt már példa a XIV. kerületben: 2002-ben nevető harmadikként úgy nyert Rátonyi Gábor, a Fidesz jelöltje, hogy az MSZP és az SZDSZ külön indulva közel azonos szavazatot kapott.

Személyes ellentétek

Információink szerint a Civil Zugló Egyesület és a szocialisták a tavaszi országgyűlési választást követően tárgyaltak a közös indulásról. A civilek fő követelése az volt, hogy mindenképpen legyen frakciójuk az új testületben, és egy alpolgármesteri helyre is igényt tartottak. Végül elmaradt a megegyezés, pedig könnyen lehet, hogy ha a zuglói születésű és az elmúlt években komoly szerepet játszó Várnai László mellé sorakoznak föl a baloldali erők, akkor szinte biztos lenne a győzelmük október 12-én.

Szél Bernadett és Barta János, az LMP zuglói polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Beliczay László

Várnai László és Karácsony Gergely ellentéte egészen az LMP szakadásáig nyúlik vissza. Míg az Együtt–PM politikusa egyértelműen a Bajnaiékkal való tárgyalás és egy széles baloldali koalíció létrehozását szorgalmazta, addig Várnai Schiffer András mellett tette le a voksát. A két tábor között elég szoros volt a verseny, így Várnai kiállása az önálló LMP-ért nagyon sokat nyomott a latba. Azóta Várnait is kizárták az LMP-ből, míg Karácsony Gergely Falus Ferenc visszalépése óta most már az első helyen áll az Együtt–PM fővárosi kompenzációs listáján.

A szocik is fúrják Karácsonyt?

Várnai László tavasszal Tóth Csabának, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének a támogatására hívta föl szimpatizánsait. Emiatt abban bízott, hogy végül sikerül egy méltányos megállapodást elérnie a baloldali erőkkel, de ez többek között Karácsony Gergely belépésével meghiúsult. A kettőjük közötti ellentét egyik nyilvánvaló jele volt, hogy az Együtt–PM politikusa bár bejelentette, hogy megállapodott Várnaival, azonban ezzel szemben szó sem volt ilyesmiről.

Rozgonyi Zoltán, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Kovács Attila

A zuglói baloldal helyzetét nagyban nehezíti, hogy Karácsony Gergely soha nem élt a kerületben, és még az MSZP–Együtt–PM–DK közös kompenzációs listáján sem szerepel. Ellenfelei azt vetik a szemére, hogy számára egyáltalán nem fontos Zugló, és csak a Fővárosi Közgyűlésbe akar így bekerülni. Olyan véleményt is hallani, hogy a szocialisták sem állnak ki mellette teljesen, mivel győzelme esetén egyetlen fajsúlyos Együtt–PM-es politikusként komoly hátországot építhetne ki magának Zuglóban, amiben az MSZP egyáltalán nem érdekelt.

Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely a Hősök terén Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Eltüntették Papcsákot

A kormánypártok Papcsák Ferenc tavaszi veresége óta érthető módon a háttérbe tolták polgármesterüket. A Fidesz Rozgonyi Zoltán személyében egy 16 éve képviselő-testületi tag és korábbi alpolgármester mellett tette le a voksát, aki kampányában arra helyezi a fő hangsúlyt, hogy sikerült a kerület költségvetését rendbe tenni. Helyzetét könnyíti, hogy a Civil Zuglóért Egyesület mindegyik egyéni körzetben állított jelöltet, így a közgyűlési többség megszerzésére is van minimális esélye a kormánypártoknak.