Az egyetemistákat védi az ELTE-s bölcsészdékán

Vágólapra másolva!
A gólyatábori nemi erőszakos esetek miatt az egyetemistákról és a HÖK-ösökről a sajtóban kialakuló negatív kép ellen küzd Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészkarának dékánja. Közleményt adott ki, amelyben azt írt, kötelessége megvédeni a becsületüket.
Vágólapra másolva!

Torz, méltatlan és egyoldalú az egyetemistáról a sajtóban kialakuló kép. Ezt Dezső Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja írta pénteken az intézmény hopnlapján közzétett levelében (pdf) a gólyatábori eseményekkel és a hallgatói mozgalommal kapcsolatban.

Azt írta, nem szabad

  • hogy a hallgatók úgy érezzék, elveszítették az egyetem vezetőinek bizalmát, és azok gyanúsan méregetik őket;
  • akár több ezer, hallgatói önkormányzatokban dolgozó diákot, megsérteni, önbecsülésében megalázni, a közügyek gyakorlásába vetett hitében megingatni a sajtóban;
  • sztereotípiákká kövesülő képet sem festeni róluk a sajtóban, ami szerint ők csak buliznak, isznak, trágár nótákat énekelnek, korruptak, belterjesek és még politikailag is befolyásoltak.

Szerinte a hallgatói önkormányzat - köszönhetően a Bologna-rendszernek - éves választásain minden szinten megújul, tehát nem belterjes. Azt írta

A dékán szerint az univerzitas a hallgatók és az oktatók közössége, szövetsége. Nemcsak a hallgatóknak kell bízniuk az egyetem vezetésében, hanem fordítva is, e nélkül nincs szövetség. Lehet, hogy a hallgatók élvezik az életet, buliznak, esetleg trágár nótákat énekelnek (kárt okozva az egyetem hívnevének), de ők azok, akik adományokat gyűjtenek Böjte Csaba szolgálatát segítendő, akik kimennek a gátakra homokzsákot pakolni, rengeteg tudományos konferenciát, tanácskozást szerveznek. Ő maga arra szerződött, hogy a hallgatók érdekeit (is) védje, és úgy látja, a sajtóban az egyetemistáról kialakult kép egyoldalú, torz és méltatlan.

A hallgatók és a hallgatói önkormányzati tisztviselők sem szentek, de

Elkövetnek hibákat, vétségeket, bizonyos bűnöket is, és mindenkinek el kell nyernie méltó és arányos büntetését - írta.

Dezső Tamás megerősítette, az adott ügyeket az egyetem és az érintett karok vizsgálják. Ezzel párhuzamosan a hallgatói önkormányzatoknak - mint ahogy a társadalom bármely más szegmensének - folyamatos öntisztuláson kell keresztülmenniük, ahogy ez meg is történik.

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt. A fonyódligeti, tanítóképző kari gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, a jogász gólyatáborban obszcén, trágár dalokat énekeltettek. Az előbbi eset miatti fegyelmi eljárás még zajlik. Az utóbbi miatt a héten három hallgatót két félévre, egy hallgatót pedig egy félévre eltiltottak tanulmányaik folytatásától az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán lefolytatott fegyelmi eljárás során.