Több százan tiltakoztak a Városliget beépítése ellen

Karácsony Gergely; Kunhalmi Ágnes Budapest, 2014. október 10.
Élőlánc a Városliget beépítése elleni demonstráción, a George Washington és az Olof Palme sétány közötti területen 2014. október 10-én. Jobbra Karácsony Gergely, a baloldali ellenzéki pártok zu
Budapest, 2014. október 10. Élőlánc a Városliget beépítése elleni demonstráción, a George Washington és az Olof Palme sétány közötti területen 2014. október 10-én. Jobbra Karácsony Gergely, a baloldali ellenzéki pártok zuglói polgármesterjelöltje és Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke. A demonstrációt az Együtt-PM, a DK, az MSZP és az Összefogás Zuglóért Egyesület szervezte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Körülbelül négyszáz ember volt ott azon a tüntetésen, amelyet ellenzéki pártok szerveztek a Városliget beépítése ellen. A felszólalók az ősfákat és a zöldterületet féltették, és máshol építtetnék fel az ide tervezett múzeumokat.
Vágólapra másolva!

A Városliget beépítése ellen tiltakoztak az Együtt-PM, a DK, az MSZP és az Összefogás Zuglóért Egyesület szervezésében négyszázan pénteken Budapesten.

Az eseményen többen felszólaltak.

  • "Nekünk az a dolgunk, hogy megőrizzük ezt (a ligetet) az unokáink számára" – mondta Tóth Csaba, az MSZP zuglói országgyűlési képviselője;
  • "Már csak egy dolgot tehetünk a Városliget védelmében: a saját testünkkel megvédjük a fákat” – ezt Karácsony Gergely, a baloldali összefogás zuglói polgármesterjelöltje mondta.
  • Miközben a Városliget nem beépíthető terület, a tervezett múzeumi negyed beruházásban mégis 27 ezer négyzetméteres területet akarnak beépíteni, miközben azt állítják, nőni fog a közpark zöldterülete – ezt már Garay Klára, a Városliget Barátai Kör vezetője mondta.
  • Nem akarják, hogy a parkot 25 méter magas épületekkel építsék be, de "olyan politikusokat sem, akik a megkérdezésünk nélkül döntenek a lakóhelyünkről, és nem veszik figyelembe sem a civil, sem a szakmai tiltakozást" – így Szabó Rebeka PM-es politikus.
  • Bármelyik dél-pesti kerület szívesen látna egy olyan kulturális negyedet, mint amilyet a kormány elképzel - Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.
  • Kukorelly Endre író, az LMP volt országgyűlési képviselője megfogadta, ha megépül a múzeumi negyed a Városligetben, ő elhagyja az országot. Amúgy a Rákosrendezőn vagy a Nyugati pályaudvar mellett látná inkább a negyedet.
Élőlánc a Városliget beépítése elleni demonstráción Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A demonstráció végén a résztvevők élőláncot alkotva vették körül az Olof Palme és a George Washington sétányok határolta területet, miközben azt skandálták, hogy "megvédjük a ligetet".

A liget beépítéséről bővebben itt olvashat.