Vágólapra másolva!
Alig történt meglepetés október 12-én, a Fidesz majdnem mindent megnyert, amit megnyerhetett. A Jobbik és az LMP 2018-ban reménykedik, a baloldali pártok pedig még mindig nem tudják eldönteni, jó-e nekik az összefogás. 
Vágólapra másolva!

Az Origo percről percre követte a vasárnapi eseményeket.

A következő öt évben is Tarlós István lesz Budapest főpolgármestere, a Fidesznek pedig kényelmes többsége lesz a közgyűlésben.

Ferencvárosban Gegesy Ferenc megszorongatta a fideszes Bácskai Jánost, de győzni nem tudott.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy értékelte a voksolást, hogy a Fidesz Budapesten is kétharmadot szerzett.

Narancsvidék

A fideszes polgármesterjelöltek nem tudtak nyerni Békéscsabán és Szegeden, az eredmények miatt a Bálnában a szimpatizánsok nem is voltak túlságosan boldogok. A kormánypárt elvesztette a borsodi közgyűlést, más meglepetés azonban nem volt, az ország a papírformának megfelelően újra narancsba borult.

Mészáros Lőrinc nyert Felcsúton, ahogy a jegybankelnök felesége Balatonakarattyán.

Lehet Más a Pogácsa

Az LMP, ahogy arra számítani lehetett, csúfosan leszerepelt az önkormányzati választásokon. Az LMP kampányközpontjában eközben halk diszkózene szólt, a párt szimpatizánsai a pultok körül pogácsáztak, söröztek, amíg az eredményekre vártak.

Jobbikos bástyák

A Jobbik rendezvényén egy térképen bástyákkal jelezték a győzelmeiket, de erre már alig volt kíváncsi valaki. Miskolcon nem tudtak győzni, pedig nagy siker lett volna, ha sikerül megszerezniük egy megyei jogú várost. A borsodi közgyűlésben viszont a Fidesznek nem lett meg a többsége. Békéscsabán Szarvas Péter, a Jobbik által támogatott független jelölt lesz a polgármester, Vona Gábor arra készül, hogy 2018-ban a Jobbik fog kormányra kerülni.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Hiba, sőt, bűn

A baloldalon megint a megújulásról beszéltek, a kisebb pártok (a MoMa és a Liberálisok) szerint már az indulás is komoly eredménynek számított. Kovács László szerint az alacsony választási részvétel azt jelzi, hogy a választópolgárok csalódtak a politikában. Az MSZP-s Horváth Csaba, aki a 2. kerületben indult a polgármesteri székért, azt mondta, hiba, sőt, bűn volt a koordinált indulás. Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint lejárt a rossz alkuk korszaka.