Kidobni tilos, és senki sem veszi át a veszélyes orvosi hulladékot

fecskendők
Needles and plastic syringes with blood stains and other used medical products buried under the waste in a waste collection and dumping station in Lanzhou, in central China's Gansu Province on Tuesday Oct.24,2006. Those disposable plastic medical instruments are waiting here to be used as materials for plastic products such as water pipes, plastic bags, etc. which is against the regulations by local hygiene bureau that all medical waste should not be used again.
Vágólapra másolva!
Hónapokig gyűjtötte és tárolta lakásában a vérhígításra használt fecskendőket egy magát otthon kezelő beteg, mert nem akarta kidobni a közös kukákba az egészségügyi szemetet. Hiába kereste meg a gyógyszertárakat, a kórházat és a fővárosi hulladékkezelőt, sehol sem fogadták be a veszélyes hulladékot.
Vágólapra másolva!

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna valahol törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.

A cukorbetegek, a szklerózis multiplexben vagy trombózisban szenvedők naponta használnak otthon injekciós tűt, amit tilos lenne kidobni a szemétbe. Forrás: AFP

Először egy gyógyszertárba vitte el a dobozokban gyűjtött tűket, ott azonban azt mondták neki: a patika nem jogosult átvenni őket, ezt kizárólag a lejárt gyógyszerekkel teheti meg.

A kórház sem segít

Olvasónk második próbálkozása a Szent Imre Kórház volt – mivel őt magát is ebben az intézményben kezelik –, de itt sem voltak jogosultak átvenni a használt fecskendőket, bár a kórháznak természetesen megvannak a saját csatornái a veszélyes orvosi hulladék kezelésére.

Felkereste a Fővárosi Közterület Fenntartót is, amely ugyancsak elutasította, hogy náluk szabaduljon meg a használt tűktől. Az FKF azt közölte, három céggel állnak partneri viszonyban, kizárólag tőlük fogadják be és semmisítik meg az egészségügyben keletkezett hulladékot.

Fizetnünk kell, ha nem akarunk szemetelni

Az FKF egyik partnercégét, a Septox Tft.-t felhívva kiderült, valóban befogadják a fecskendőket, orvosi hulladékot, de ezért általában fizetni kell.

Nincs törvényes lehetőség megszabadulni az otthon keletkező egészségügyi hulladéktól. Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Kucserka Zsuzsanna irodavezető lapunknak elmondta, egyre több beteg keresi meg őket, hogy leadhassa az otthoni kezelés után keletkező egészségügyi szemetét, erre viszont törvényesen nincs lehetőség. A hulladékot csak szívességből veszik át, ingyen, az orvosi szolgálatoknak és kórházaknak azonban fizetniük kell ezért a szolgáltatásért.

A gyógyszertár csak szívességet tesz

Megkerestük a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségét (HGYSZ) is, ahol kiderült, hogy a gyógyszertárban vagy otthon fel nem használt vagy lejárt gyógyszerek gyógyszerhulladékká válnak. A lakosságnál keletkező veszélyes hulladék kezelésére a hulladéktörvény rendelkezései irányadók. Eszerint ha nincs speciális hulladékgyűjtő program (mint a papír, üveg, elem, gyógyszer, elektronikai hulladék esetében), akkor a hulladék gazdájának kell felelnie a megsemmisítésért.

Ez egy franciaországi tároló, kifejezetten veszélyes hulladékok, így például orvosi szemét részére. Nálunk ilyenek még nincsenek. Forrás: Photononstop/Franck Dunouau

A fecskendők különleges kezelést igénylő fertőző hulladékok, ezek megsemmisítéséről a törvény szerint a szemét birtokosának kell gondoskodnia. Ilyen típusú szemét átvételére a gyógyszertárak a hatályos jogszabályok alapján nem kötelezhetők.

Amennyiben a kiürült fecskendőt a beteg a betegtájékoztatóban foglaltak szerint kezeli, tehát megfelelően becsomagolja, lezárja, akkor egyes gyógyszertárakban bedobhatja a kijelölt hulladékgyűjtő dobozba – közölte a HGYSZ.

Nincs jogszabály

Felhívtuk a Szent János Kórház alá tartozó Központi Gyógyszertárat is, azonban itt sem lehet megszabadulni a veszélyes hulladéknak minősülő fecskendőktől. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész szerint szinte az összes patikában vannak gyűjtődobozok, de ezekbe csak a lejárt szavatosságú gyógyszereket lehet kidobni.

Úgy tudja, nincs pontos jogszabály arra, hogyan lehetne legálisan megszabadulni a fertőzésveszélyes tűtől. Lementünk az egyik Király utcai patikába, ahol a bejárat mellett valóban ott volt a hulladékgyűjtő, ám ebbe szabályosan csak lejárt gyógyszereket lehetne kidobni.

Ide nem lenne szabad bedobni a fecskendőket, de a Király utcában megengedik a betegeknek. Forrás: Origo

A patikus azonban azt mondta, ők hetente ürítik a dobozt, ezért megengedik a betegeknek, hogy bezacskózva kidobják ide például a használt fecskendőket.

Hasonló cipőben járhatnak a cukorbetegek, illetve azok, akik szklerózis multiplexben vagy trombózisban szenvednek, hiszen mindkét betegségre jellemző, hogy otthon is injekciózzák magukat az érintettek.

A szaktárca dolgozik a rendeleten

Az Emberi Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága végül egy héttel megkeresésünk után válaszolt az egészségügyi hulladékkal összefüggésben feltett kérdéseinkre.

Mint írták a háztartásban képződő használt tűk, illetve kiürült fecskendők nem tartoznak bele a gyógyszerhulladék fogalmába, és ezek nem minősülnek egészségügyi intézményekben keletkező hulladéknak sem.

"A helyzet rendezésére folyamatban van a lakosságnál keletkezett egészségügyi hulladékok elhelyezésének kérdését is szabályozó miniszteri rendelet kidolgozása. A közeljövőben megszülethet a kérdés mind közegészségügyi- és járványügyi, - mind környezetvédelmi szempontból is megfelelő jogi-szakmai szabályozása" - írta az EMMI.

Olvasónk végül a Septox Kft.-nél tudott megszabadulni a fecskendőktől, a cég szívességből, ingyen átvette tőle a dobozokat.