Gyerekek a rácsok mögött

gyerekbűnözés, Büntetés-végrehajtás, Rákospalotai Leánynevelő Intézet, javítóintézeti nevelés
Vágólapra másolva!
Már érezhető a Btk. szigorítása: idén négy gyermekkorú gyanúsított, illetve elkövető került javítóintézetbe Budapesten, valamint Aszódon – tudta meg az Origo. Ugyanakkor egyelőre nem igazolódott azok félelme, akik azt gondolták, hogy tömegével kerülnek majd rács mögé gyerekek a szigorítás miatt.
Vágólapra másolva!

Idén már gyerekeket is érintett a Btk.-szigorítás: négy, 14 évesnél fiatalabb kamasz került javítóintézetbe – tudtuk meg az intézményeket fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Különösen erőszakos bűncselekmény

Az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága szerint csak fiúkról van szó: hárman a fővárosi, Szőlő utcai javító-nevelő intézetben töltik előzetes letartóztatásukat, egy pedig már bírósági ítélettel Aszódra került.

Hárman gyanúsítottként előzetesben vannak, egy kamasz már ítélettel Aszódon ül. Forrás: MTI/Cseke Csilla

Mivel a szigorított Btk. is kitér arra, hogy a 12-13 éves gyermekek csak különösen erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt büntethetők, a négy fiú esetében is ilyen bűntett – rablás, emberölés, testi sértés vagy kifosztás – történhetett.

Egyelőre tehát nem látszanak igazolódni azok az aggodalmak, amelyek szerint tömegesen küldik majd intézetbe a gyerekeket.

Megtört családi kör

Többnyire megélhetési, anyagi gondok indítják el azt a folyamatot, amelynek utolsó és látványos eredménye a fiatalkori bűnözés. A családok jó része megélhetési gondokkal küzd, a létbizonytalanság pedig megmérgezheti, kiüresítheti a házastársi és a gyerek-szülő kapcsolatot. Még rosszabb a helyzet, ha válaszként már a családon belül is megjelenik a deviancia – az erőszak, a szenvedélybetegség –, ami negatív mintát jelent a gyermekek számára is.

"Gyengül a családi kör megtartó ereje: régen esténként összeültek a családtagok, megbeszélték a napi eseményeket. Ma a szülők annak örülnek, ha a nap végén már semmivel nem kell foglalkozniuk, az a jó, ha a gyerek a számítógép előtt ül" – mondta az Origónak Bilkei Pál kriminálpszichológus. A sivár családi kapcsolatok miatt magányossá válnak a gyerekek, akik szüleik helyett a barátaiknál keresnek elismerést és támaszt – kortársaik előtt viszont bizonyítaniuk kell.

A gyerekek sokszor a barátok elismerését szeretnék kivívni az erőszakos bűncselekményekkel. Forrás: AFP/Laurence Mouton

Erőszakkal a szeretetért

„A kamaszkor közeledtével ez gyakran erőszakos tettekkel történik" – emelte ki Bielki Pál, hozzátéve, hogy a bűncselekmények meghatározó oka a szegénység miatti frusztráció is. "Akkor vagyok érdekes, menő, ha jó mobilom van. Ha nincs pénzem rá, akkor elveszem mástól, ha kell, erővel" – a szeretet és az elismerés utáni vágy így juttathat javítóintézetbe egy 12-13 éves fiatalt.

Lány- és fiúintézetek

Az országban jelenleg négy javítóintézet működik, melyek a nem és az eljárás típusa alapján is feltételekhez kötik a bekerülést: a budapesti javítóintézet kizárólag előzetes letartóztatásba helyezett fiúkat fogad – a rákospalotai Leánynevelő Intézetbe pedig csak lányok kerülhetnek, előzetesek és elítéltek egyaránt. A debreceni javítóintézet előzetes letartóztatásba helyezett és elítélt fiúkat is ellát, Aszódon viszont csak bírósági ítélettel érkező fiúkat nevelnek.

Dühöngőszobában ül egy fiatal a rákospalotai Leánynevelő Intézetben. Forrás: MTI/Cseke Csilla

Javítóintézetbe 12 és 21 év közötti elítélt vagy gyanúsított fiatalok kerülhetnek, maximum négy évre, elhelyezésükkor gondot fordítanak arra is, hogy a 16 éven aluliakat elkülönítsék idősebb társaiktól.

Tavaly még nem kerültek be

Október 10-én a Magyar Nemzet arról írt, hogy nem igazolódtak be a szigorított Btk. miatti félelmek, nem vár javítóintézet minden bűnösnek tartott gyerekre. Az Emmi által közölt négy eset valóban nem tekinthető kiugróan nagy számnak.

A lap idézi a Központi Statisztikai Hivatal eredményeit: ezek szerint tavaly egyetlen 14 év alatti elkövető sem került javítóintézetbe. A KSH ugyanakkor csak fél év adatai alapján tudott tájékozódni, hiszen a büntető törvénykönyvet 2013 júliusában szigorították, azelőtt pedig jogi lehetőség sem volt ennek a korosztálynak az elzárására.

Egye több a bűnöző fiatal

A hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy növekszik a fiatalkorú bűnözők száma: két évvel ezelőtt az országosan regisztrált 108 ezer bűnelkövetőből már tízezer 14–17 év közötti kamasz volt, és több mint 2600 tettes gyermekkorú, akiket az akkori Btk. szerint még nem is büntethettek.

Két éve a hazai bűncselekmények tizedét fiatalkorúak követték el. Több mint 2600 tettes gyermekkorú volt, vagyis az akkori Btk. szerint nem büntethető. Forrás: AFP/Odilon Dimier

Van visszaút

A KSH szerint tavaly összesen 373 fiatalkorú volt javítóintézetekben – közülük 159-en jogerős ítéletüket, 249-en pedig előzetes letartóztatásukat töltötték. A neveltek 88 százaléka fiú volt, és az esetek túlnyomó részében vagyon elleni bűncselekményeket követtek el.

Az intézeti ellátásnak – az izoláción kívül – célja, hogy a gyerekeket idővel vissza lehessen vezetni a társadalomba. A nevelők ezért próbálnak segíteni nekik a beilleszkedési és a pszichés problémák kezelésében, erkölcsi és életvezetési tanácsokat adnak, a tanulásban elmaradt fiatalokat igyekeznek felzárkóztatni.