Tarlóst le lehetett volna győzni

önkormányzati választás 2014 moma Bokros Lajos Budapest,
Budapest, 2014. október 12. Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a párt önkormányzati választási eredményváróján a belvárosi Corner Rendezvényközpontban 2014. október 12-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Ha a baloldal ügyesebben, szerencsésebben keres főpolgármester-jelöltet, lett volna esélye legyőzni Tarlós Istvánt, Budapest első emberét. A közgyűlésben azonban a megváltoztatott szabályokkal sikerült bebiztosítani a Fidesz-többséget, a kerületi polgármesterek választásában a négy évvel ezelőtti eredményen csak némileg javító ellenzéknek itt nem volt esélye többségre.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos alig két héttel a választás előtt még csak egy olyan apró párt vezetője és főpolgármester-jelöltje volt, amely az idei két korábbi megmérettetésen nem akart, illetve nem tudott elindulni. A szavazólapon a neve mellett nem is szerepeltek az őt végül teljes vagy fél mellszélességgel támogató pártok a logói. Ehhez képest nagyon szép eredmény, hogy 36 százalékot kapott, azaz sokkal jobban megközelítette Tarlós István regnáló fideszes főpolgármestert, mint négy éve az MSZP-s Horváth Csaba.

Újabb öt évig Tarlós a főpolgármester Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tarlós 49 százalékos eredménye ezzel együtt magabiztos győzelmet jelent, még akkor is, ha formálisan igaz, hogy az ellenzéki jelöltekre együttesen többen szavaztak. A Jobbik jelöltje 7 százalékkal hozta a radikális párt fővárosi formáját, az LMP-é viszont kevesebb mint 6 százalékkal csalódást okozott a híveknek. A semmiből induló, ám ehhez képest jelentős és költséges kampányt felmutató Liberálisok jelöltje 2 százalékra volt jó, semmiképp sem az ő vissza nem lépésükön múlt tehát Bokros veresége.

Ha Bokros teljesítményéből le is vonjuk azt a következtetést, hogy egy időben megtalált, egységesen támogatott és jól fölépített ellenzéki jelöltnek lehetett volna esélye a főpolgármesteri címre, úgy tűnik, a közgyűlési többség nem sikerülhetett volna. A kormánypártok által megváltoztatott szabályok bebiztosították a Fidesz–KDNP többségét.

A kerületek jóval több mint kétharmada – 23-ból 17 – kormánypárti polgármestert választott, a baloldali ellenzék tehát alig tudott javítani a négy évvel ezelőtti eredményhez képest. A XIII., XIX., XX. kerületet hozta ugyanaz a polgármester, mint 2010-ben: Tóth József, Gajda Péter, Szabados Ákos (az utóbbi most teljes balos támogatással); a XXIII. kerületben szintén győzött a civil színekben induló Geiger Ferenc, ahogy négy éve is. Mindössze két kerület tekinthető új hódításnak, Zuglóban a Papcsák-korszak után az Együtt–PM jelöltje, Karácsony Gergely küzdhet majd a fideszes többségű közgyűléssel. A XV. kerületben pedig a DK-s Hajdu László lesz a polgármester.

Bokros hivatalosan egy kis párt, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltje volt Forrás: MTI/Beliczay László

A polgármesterekből, a főpolgármesterből és a kompenzációs mandátumokból összeálló fővárosi közgyűlés 33 tagjából így 20 lesz kormánypárti, 10 fő számítható a baloldali ellenzékhez, egy-egy fő pedig LMP-s, jobbikos, illetve Civil-színekben indult.

A 23 kerületi közgyűlésből hétben nem lesz fideszes többség.