Decemberben folytatódik a Mol-vezér hazai pere

Vágólapra másolva!
Ha jogerősen felmentik, okafogyottá válhat a horvátországi eljárás.
Vágólapra másolva!

December 3-ra tűzték ki a Hernádi Zsolt ellen Magyarországon zajló pótmagánvádas eljárás másodfokú tárgyalását – írja a Magyar Nemzet. A Mol elnök-vezérigazgatója ellen tavaly év végén a vállalat volt jogi igazgatója terjesztett elő pótmagánvádat, azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentős mértékben, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

A magyar bíróság május végén első fokon felmentette Hernádit. Az üzletember ügyvédje korábban arról beszélt, bízik abban, hogy ha az ítélet jogerőssé válik, azt nem hagyhatja majd figyelmen kívül a horvát bíróság sem. Abban az ügyben ugyanis, amelyet az egyik tagállam bírósága már jogerősen elbírált, nem lehet más tagállamban sem eljárást indítani, mivel az EU-ban alapelv egymás bírósági határozatainak kölcsönös elismerése.

A magyar üzletembert a horvát hatóságok azzal vádolják, hogy 2009-ben arról intézkedett, hogy fizessenek ki ötmillió euró kenőpénzt az akkori horvát miniszterelnök, Ivo Sanader részére, cserébe azért, hogy a Mol – a veszteséges gázüzletág kivételével – megszerezhesse az INA irányítási jogait. Zágrábban az ügyben november végén tartanak előzetes meghallgatást. A Mol és Hernádi Zsolt is többször cáfolta, hogy a vádaknak lenne bármilyen valóságalapjuk – írja az újság.