Vágólapra másolva!
Míg a teljes népességnek a 14 százaléka szegény, addig a gyerekek csaknem negyede nélkülöz a Gyerekesély Közhasznú Egyesület új jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Tavaly a magyarok 14,3 százaléka számított szegénynek, miközben ez a szám a gyerekek esetében 23,2 százalék, vagyis a szegénység legnagyobb arányban a gyermekes családokat sújtja. A háztartások több mint negyede csak nagy nehézségek árán tud megélni, ugyanez a gyermekes háztartások 31,6 százalékára igaz - írta a szervezet jelentése alapján a Magyar Nemzet.

A dokumentum szerint a "szegénység falura megy": a falusiak között kétszer akkora a szegények - az egy főre számított jövedelmi átlag hatvan százaléka alatt élők - aránya minden korcsoportban, mint a fővárosban.

Több kenyér, kevesebb hús és tej

A csaknem kétszáz kiadási tételből a kenyér az egyetlen, amiből a szegények többet fogyasztanak, mint a gazdagok. Húsra, tejre, tojásra, sajtra a felső jövedelmi ötödhöz tartozók háromszor annyit költenek, mint a legszegényebbek. Egészségügyi kiadásoknál 7,7-szeres, a kultúrára és szórakozásra kiadott forintok tekintetében pedig 11,2-szeres a különbség.

A jelentés megjegyzi, hogy a családi adókedvezmény bevezetésének köszönhetően 2011-ben a kétgyermekes foglalkoztatottak reálkeresete 12, a három-vagy többgyermekeseké 19 százalékkal nőtt, idén pedig újabb javulás várható, hiszen 2014-től már a járulékokból is levonható a kedvezmény.