Két kórterem alkalmas itthon ebola-fertőzöttek kezelésére

Vágólapra másolva!
A Szent László kórházban vannak, hermetikusan zárhatók.
Vágólapra másolva!

Két kórterem alkalmas arra ma Magyarországon, hogy ebolás betegeket ápoljanak bennük – írja a Blikk. A lap szerint mindkettő a budapesti Szent László Kórházban található, és még akkor építették, amikor a SARS vírus volt a nemzetközi figyelem középpontjában.

A kórtermek légmentesen záródnak és odabent alacsonyabb a légnyomás is, így nem juthat ki kórokozó akkor sem, ha rés támad a falakon. Az egészségügyi személyzet szkafanderben, kesztyűben lép be és ki, a pedig betegeket monitoron. Dr. Szlávik János infektológus szerint egy ebolás beteg esetében az a legfontosabb, hogy elkülönített kórteremben legyen.

Szerinte erre szükség esetén a honvédség bármelyik kórházban ki lehet jelölni kórtermeket, de sem Magyarországon, sem Európában nincs közvetlen veszély. Magyarországra legfeljebb 2-3 ember érkezhet havonta a járvány által leginkább érintett országokból, Libériából, Guineából vagy Sierra Leonéból. Eközben az USA-ba naponta 150 ember utazik be innen, de csak egy fertőzöttet találtak közülük – olvasható a lapban.