Kósa tegnap túl nagyot mondhatott

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban.
Budapest, 2014.10.05.
Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban. Budapest, 2014.10.05.
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely az Origónak elmondta, hogy nincsen tervben az ötéves önkormányzati ciklus megváltozatása, amiről szerda este Kósa Lajos a Fidesz alelnöke beszélt egy debreceni fórumon.
Vágólapra másolva!

Még egy önkormányzati választás szól majd öt évre, utána visszatérnek a négyéves ciklusra, így kétévente, felváltva lesz majd országgyűlési képviselői, illetve önkormányzati választás – mondta Kósa Lajos Debrecenben.

A Fidesz alelnökének a terve számszerűsítve azt jelentheti, hogy a 2024-es önkormányzati választást követően 2028-ban fogunk újra szavazni a helyhatóságok elöljáróiról. Ehhez természetesen ismételten módosítani kell majd az alaptörvényen, mivel abban ötéves ciklusok szerepelnek, amit nagy valószínűséggel ebben a ciklusban végre is fognak hajtani.

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke sajtótájékozatót tart a képviselői irodaházban. Foto: Marton Szilvia

Nem lesz emiatt alkotmánymódosítás

Nem tervezi a Fidesz az önkormányzati választási ciklusok idejének a megváltoztatását, nem lesz alkotmánymódosítás emiatt – mondta el az Origónak Gulyás, az Országgyűlés alelnöke, a törvényhozási bizottság elnöke. A jelenlegi kormány felhatalmazása 3,5 évre szól, azt persze nem tudjuk, hogy az ezt követő kabineteknek milyen tervei lesznek – fejtette ki a fideszes politikus.

Egy előre hozott választás mindent felülírhat

A mostani, egymásnak is ellentmondó bejelentésekből az derül ki, hogy az Alaptörvény negyedik módosításakor vagy nem sikerült végiggondolni, milyen következményei vannak a négy éves mandátum öt évre bővítésének, vagy megváltoztak azóta a Fidesz céljai – mondta el az Origónak László Róbert.

A Political Capital választási szakértője hangsúlyozta, ha eredetileg is azt szerették volna, hogy a parlamenti ciklus közepére essen az önkormányzati választás időpontja, arra nem lehetett alkalmas az önkormányzati periódus öt évre bővítése, hiszen az választásról választásra más időpontban metszené keresztül a négyéves ciklusokat.

Ezzel biztosan tisztában voltak a Fideszben is: Gulyás Gergely még a választások estéjén is elmagyarázta: 20 év múlva csúszik majd egybe legközelebb az önkormányzati és a parlamenti voksolás időpontja. Elképzelhető, hogy Kósa Lajos eddig ennek nem számolt utána, ezért az ötletszerű bejelentés, amit máris értetlenkedő fideszes nyilatkozat követett.

Maradnak az ötéves önkormányzati választási ciklusok Forrás: MTI/Marjai János

László szerint vannak legitim érvek amellett, hogy a parlamenti és az önkormányzati választások közel legyenek egymáshoz, de amellett is, hogy félidőben legyenek. Arra azonban kár építeni, hogy hosszú távon is beáll a rendszer, egy előre hozott parlamenti voksolás ugyanis bármelyik modellt keresztülhúzhatja – mondta a szakértő.