Vágólapra másolva!
Bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az önkormányzati választások ügyében a Fővárosi Ítélőtáblához a Fidesz–KDNP salgótarjáni polgármesterjelöltje. Székyné Sztrémi Melinda a szavazatok újraszámlálását és új választás kiírását szeretné elérni. A területi választási bizottság pénteken elutasította a polgármesterjelölt hasonló beadványát. A bírósághoz a határidő lejárta, hétfő délután négy óra előtt nem sokkal adta be kérelmét és – mint fogalmazott – „a választás tisztaságát befolyásoló eseményekről szóló” dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

Székyné Sztrémi Melinda szerint „több olyan esemény is történt Salgótarjánban az önkormányzati választáson, ami felveti a választási csalás gyanúját, és összeegyeztethetetlen a választás alapelveivel”. Közölte: előfordult, hogy a baloldal delegáltja bement a szavazófülkébe a szavazóval, többen közülük tollal a kezükben számlálták a szavazatokat, volt olyan szavazókör, ahol a második körben negyvennel több szavazólap volt a rendszerben, mint amennyi az első számlálásnál, valamint tömegesen szállítottak szavazókat a választásra.

A fideszes szavazatszámlálók nem panaszkodtak

A területi választási bizottság egyebek között azzal utasította el Székyné Sztrémi Melinda fellebbezését, hogy a „láthatóan választási mozgósítást végezve” szöveg nem értékelhető. A benyújtott tanúvallomás pedig azért aggályos bizonyíték a bizottság szerint, mert a szavazatszámláló bizottságban ülő Fidesz–KDNP-s megbízottak aláírták a szavazóköri, valamint a napközben vezetett bizottsági jegyzőkönyvet, és nem kértek külön rögzíteni semmilyen hasonló cselekményt.

A Fővárosi Ítélőtábla dönt

Az idő rövidsége miatt sok reményt nem fűznek a konkrét esetek kivizsgálásához, de „nem adhatjuk meg magunkat felemelt kézzel, ezzel tartozunk a választóinknak” – fogalmazott Székyné Sztrémi Melinda. Az ítélőtáblának három nap áll a rendelkezésre, hogy döntsön a felülvizsgálati kérelemről, de általában huszonnégy órán belül megszületik a döntés.

Ha Salgótarjánban nem kell újraszámlálni a szavazatokat, illetve új választást tartani, akkor szerdán dönthetnek a közgyűlés alakuló ülésének időpontjáról, és ebben az esetben valószínűleg hétfőre hívják majd össze a testületet.

Ötven szavazat döntött

Az önkormányzati választás nem hivatalos eredménye szerint Salgótarjánban Dóra Ottó, az DKEgyüttMSZPTarjáni Városlakó EgyesületST közös jelöltjeként 5376 szavazatot szerzett, ezzel a voksok 42,88 százalékát szerezte meg. A FideszKDNP által jelölt Székyné Sztrémi Melinda ötvennel kevesebb, azaz 5326 szavazatot szerzett. A tíz salgótarjáni választókerületből hetet a baloldali összefogás, hármat a FideszKDNP jelöltje nyert. A kompenzációs listáról bejutottakkal együtt a közgyűlésbe kilenc képviselőt delegálhat az DKEgyüttMSZPTarjáni Városlakó EgyesületST, ötöt a FideszKDNP és egyet a Jobbik.