Vágólapra másolva!
Nem vette napirendre a kormányzathoz közeli személyek amerikai kitiltásának megtárgyalását célzó szocialista javaslatot az Országgyűlés külügyi bizottsága. A testület azért döntött így, mert Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter Washingtonban tartózkodik, továbbá nincsenek új információk az üggyel kapcsolatban. Jövő héten rendkívüli ülés lehet, amelyen Szijjártót is meghallgathatják.
Vágólapra másolva!

Demeter Márta és Mesterházy Attila, az MSZP képviselői javasolták kedden, hogy az Országgyűlés külügyi bizottsága vegye napirendre az amerikai kitiltási botrány ügyét.

Németh nem támogatta

Németh Zsolt, a bizottság elnöke, a Fidesz–KDNP képviselője azt mondta, Lázár János hétfőn nyilvánvalóvá tette, hogy Magyarország elkötelezett az amerikai kapcsolatok irányában, de a magyar kormány várja az amerikai kormány információját a kitiltásokról. Indokoltnak nevezte a szocialisták felvetését, de tekintettel arra, hogy a hétfői bizottsági ülésen elhangzottakhoz képest új információ nem áll rendelkezésre, nem támogatja a napirend kiegészítését.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke. Fotó: Origo

Hozzátette, hogy Szijjártó Péter amerikai látogatása után lesz újra aktuális a kérdés, mivel akkor újabb információk kerülhetnek nyilvánosságra. Németh arra is javaslatot tett, hogy a jövő héten akár hétfőn is tarthat a külügyi bizottsági ülést, amelyen foglalkoznának ezzel a kérdéssel, és Szijjártó Pétert is meghallgathatják.

Mesterházy jó felvetésnek tartotta Németh javaslatát, azt mondta, ha a külügyminiszter később beszámol az ügyről, akkor az egy vállalható kompromisszum a részükről, hogy ne vegyék kedden napirendre az ügyet. Ezt követően a bizottság egyhangúlag elfogadta a korábbi napirendet.

Hatan nem utazhatnak

Mint arról korábban beszámoltunk, hat érintettje van az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt elrendelt beutazási tilalomnak, mind a hatan a kormány alkalmazottai vagy kapcsolatban állnak a kormánnyal – mondta André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő hétfőn Budapesten.

André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Válasz lehetett a kitiltás

A korrupciós botrány az után robbant ki, hogy a Napi Gazdaság internetes oldalán megírta, hogy több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél válaszként arra készül, hogy megnehezítse az érintett hatósági vezetők beutazását az Egyesült Államokba.

A budapesti amerikai nagykövetség nem tudott adóhatósági vizsgálatokról, azt viszont megerősítették, hogy bizonyos magyar magánszemélyek nem léphetnek be az USA-ba, hiteles információik vannak ugyanis arról, hogy az érintettek vagy részt vettek korrupciós tevékenységben, vagy hasznot húztak belőle.

Maradandó károkat okozhat

A kitiltás örökre szólhat, a korrupcióval gyanúsított személyek soha nem léphetnek már be az Egyesült Államok területére – mondta el az Origónak Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet szerint a korrupciós botránynak nagyon súlyos következményei lehetnek Magyarországra nézve. André Goodfriend bekéretése Simonyi szerint az utolsó, piros jelzésnek számít a diplomácia kifinomult nyelvén.