Főleg a Dunántúlon tépázta meg a fákat a vihar

Vágólapra másolva!
Több fővárosi busz- és villamosjárat is módosított útvonalon közlekedik, illetve közlekedett egy darabig a sok lehullott csapadék miatt. A tűzoltóknak is akadt dolguk. Pécsen a vasúti felsővezeték szakadt le, késnek a vonatok. 
Vágólapra másolva!

Kétszáz esethez riasztották éjfél és reggel 8 óra között a tűzoltókat a viharos időjárás miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Főként kidőlt fák, letört ágak, leszakadt vezetékek, tető- és egyéb épületkárok miatt érkeztek riasztások. A Komárom-Esztergom megyei Kecskéden kidőlt egy ház tűzfala, villanyvezetékek is megrongálódtak, itt hatvan fogyasztónál nem volt áram reggel, de azóta már visszakapcsolták.

A viharkárokban leginkább az ország délnyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye érintett.

Jól jött az önkéntes kéz

A vihar Siófokon, Marcaliban, Barcson, Lengyeltótiban, Újvárfalván, Zákányfalun, Kálmáncsán és Görgetegen, továbbá Somogytarnóca, Bárdudvarnok, Bonnyapuszta és Hajmás külterületén döntött fákat az úttestre. A forgalmi akadályok megszüntetését több településen a helyi önkéntes tűzoltók is segítették, Homokszentgyörgynél az arra közlekedők tették szabaddá az utat.

Siófokon a szennyvíztelep felé vezető úton elakadt egy személyautó, amikor egy 30 centiméter mély pocsolyába hajtott. A tűzoltók mentették ki. Enyingen a csatornázási munkálatok során három teherautó alatt is beszakadt az útburkolat, a járműveket a siófoki tűzoltók szabadították ki, majd intézkedtek, hogy a veszélyt táblákkal jelölje az önkormányzat.

Késnek a vonatok a pécsi vonalon

Pécsen az állomáson szakadt le a felsővezeték, ezért áll a vasúti forgalom a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon Mecsekalja-Cserkút és Pécs között - közölte a Mávinform. A pusztaszabolcsi, a barcsi és a sellyei vonalon közlekedő vonatok utasai 30-60 perc közötti késésre számítsanak a helyreállításig. A szakemberek azt ígérték, hogy 7 órára megjavítják a leszakadt vezetéket, de a menetrend szerinti közlekedés csak a déli órákra állhat helyre.

Akadt dolguk a fővárosi tűzoltóknak is

A fővárosi tűzoltók szerda hajnalban tíz esethez vonultak ki a vihar miatt. A legjelentősebb káreset a XI. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren volt, ahol egy 200 négyzetméteres molinót megtépett a szél. A járókelőket veszélyeztető molinót a fővárosi tűzoltók eltávolították.

Egy autót is ki kellett szabadítaniuk az Egér úton az Andor utcánál összegyűlt csapadékvízből. A forgalmat is akadályozó víz időközben elfolyt.

Akadályok a tömegközlekedésben

Módosított útvonalon közlekedik a 44-es, a 46-os, a 146-os és a 244-es busz a XVI. kerületben a Margit utca–Olga utca–Sasvár utca a Margit utca–Arany János utca helyett, nem érintve a Margit utca megállót, mert a nagy mennyiségben lezúdult csapadék akadályozza a közlekedést az Arany János utcában. Az Arany János utcát a Margit utca és a Sasvár utca között lezárták a közúti forgalom elől – jelentette a BKK.

Az 51-es villamos helyett pedig busz járt egy ideig a Koppány utca és a Gubacsi út között, mert a nagy mennyiségben lezúduló csapadék akadályozta közlekedését. A BKK fél nyolc körül jelezte, a villamos újra teljes vonalon járt.

Korábban a csapadék elöntötte a Pozsony utcai MÁV-aluljárót, ezért a 12-es villamos helyett villamospótló busz járt egy ideig Rákospalota-Újpest vasútállomás és Rákospalota, Kossuth utca között. Azóta már újra jár a villamos.

A BKK figyelmeztet, a viharos idő torlódásokat, megnövekedett menetidőt, járatkimaradásokat okozhat. Facebook-oldalukon folyamatos friss információkat ígérnek.