Felső határa lehet majd az internetadónak

Vágólapra másolva!
Tüntetés szerveződik a kormány által jövőre tervezett internetadó ellen. Az Informatikai Szövetség az adó visszavonását követeli. Az erről szóló törvénytervezetben gigabájtonként 150 forintos adó szerepel, de Rogán Antal fideszes frakcióvezető arról beszélt, javasolni fogják, hogy legyen felső határa. 
Vágólapra másolva!

Tüntetést szerveznek vasárnapra a tervezett internetadó ellen. A Facebookon több oldalon is szerveződik a Belvárosba tervezett tiltakozás. A Százezren az internetadó ellen néven alapított közösségi oldalnak szerda reggel több mint 60 ezer lájkolója volt.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését. A szakmai szövetség szerint

Az internetadó szerintük tovább mélyítheti a Magyarországon most is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések díjának növekedéséhez vezet. Ez a szabályozás nem adónövelő, hanem internet használatát csökkentő hatású.

Az új adó a távközlési adó internetszolgáltatásra vonatkozó kiterjesztése. Ezt eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után kellett a távközlési szolgáltatóknak megfizetniük. Az MTI kedd este azt írta, hogy az adó mértéke fejenként és havonta legfeljebb 700, cégek esetében pedig 5000 forint lehet. Utóbb azonban javították a hírüket. A törvénytervezetben valóban szerepel ez a 700/5000 forintos korlát, de nem az internetes adatforgalomra vonatkozik, hanem a telefonos hívások és SMS-ek után fizetendő adóra.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek azt mondta, hogy a törvényjavaslat még biztosan változni fog, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben "a távközlési adó már bevett szabályaihoz hasonlóan". Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de Rogán szerint

körüli lenne.

Az adóról kérdezték Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert az MTV Este című műsorában (a 21. adásban 8.35-nél kezdenek erről beszélni). Arra a felvetésre, hogy miért az adatforgalom után kell majd fizetni, Varga azt mondta, valamihez viszonyítani kell majd az adó mértékét.

Én abban bízom, hogy a szolgáltatók ezt nem fogják tudni továbbhárítani” – mondta.

Az internetadó a Nemzetgazdasági Minisztérium által kedden bemutatott jövő évi adócsomagban szerepel. A tervezet értelmében a szolgáltatóknak minden egyes gigabájt után 150 forintot kell fizetniük.

A törvénytervezetet itt olvashatja.

A kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít ebből.