Visszaveti a kafetéria juttatásokat az adóemelés

cafeteria, kafetéria, béren felüli juttatás, a cafeteriakeret egy részét a devizahitel törlesztésére lehet fordítani, Erzsébet-utalvány
Közel annyian élnek a lehetőséggel, mint ahány ember él a fővárosban
Vágólapra másolva!
Jelentősen megdrágítja a kormány az új adótörvényekkel a béren kívüli juttatások rendszerét: egyes cafetéria-elemek adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra nőne.
Vágólapra másolva!

Visszavetheti a juttatásokat

Jelentősen visszavetheti a munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatásokat, hogy az internetadót is tartalmazó új adótörvénnyel a kormány a kafetéria juttatásokat is a jelenleginél jóval magasabb kulccsal adóztatná. Így például az igen elterjedt Erszébet-utalványt és a SZÉP-kártyát is.

Többe kerülne a munkáltatónak az Erzsébet-utalvány is Forrás: MTI/Soós Lajos

35,7 helyett 51,17 százalék

A béren kívüli juttatások után eddig is 35,7 százalékos közterhet kellett fizetniük a munkáltatóknak, ami miatt már csak alig minden második munkáltató nyújtott ilyen pluszjuttatást dolgozóinak. Jövőre viszont 51,17 százalékra nőne a béren kívüli juttatások adója, míg a béren kívüli juttatásnak nem minősülő juttatások esetében még magasabb, 65,79 százalékos közterhet kellene fizetni.

Több adó, megnövelt értékre

A béren kívüli juttatásokat idén 16 százalékos személyi jövedelemadó (szja), illetve 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) terheli, ez változik 16 illetve 27 százalékra, miközben kifizetőt terhelő adó alapja változatlanul a juttatás értékének 1,19-szerese.

Az 51,17 százalékos adózású juttatások

  • céges üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás személyenként a minimálbér összegéig
  • céges étkezőhelyen fogyasztásból a havi 12 500 forintot meg nem haladó rész
  • Erzsébet-utalvány havi 8000 forintig
  • Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-Kártya)
  • iskolakezdési támogatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegben
  • a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet

Tiltakozik a szakszervezet

A Liga Szakszervezetek tiltakozik a kafetéria juttatások adóterhének emelése ellen, mondván: ez éppen azokat sújtaná a legjobban, akik a leginkább rászorulnak a támogatásra: a jellemzően kiskeresetű munkavállalókat.

Közölték: ha a munkáltatók közterhei a béren kívüli juttatások nyújtása miatt nőnének, valószínűleg a költségek áthárulnának a munkavállalókra, ez pedig gyakorlatilag jövedelemcsökkenést jelentene. A Liga ezért a javaslat - és az internetadó - visszavonását kéri a kormánytól.