Fideszes felemás korlát az internetadóra

internet
Vágólapra másolva!
Kormányzati és kormánypárti megszólalások alapján úgy tűnik, kihátrál a Fidesz az internetadó mögül. Mind Varga Mihály, az adótörvények beterjesztője, mind Rogán Antal és Lázár János arról beszélt, hogy nincsenek kőbe vésett tények.
Vágólapra másolva!

Kormányzati megszólalások alapján úgy tűnik, hogy a Fidesz kezd kihátrálni az internetadó támogatása mögül. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem terjesztette be a 2015-ös évről szóló költségvetést. A tervezet egyelőre a Költségvetési Tanács asztalán van, amely várhatóan csak a jövő hétre készül el a véleményezéssel.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint még messze van a szavazás az internetadóról. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Még nem szavaztak róla

Lázár arra is emlékeztetett, hogy a költségvetés csak akkor lesz érvényes, ha a parlament azt elfogadja, egyelőre erről nem lehet beszélni. Megfizethető szélessávú internetre van szüksége az országnak. Szerinte az utóbbi években minden költségvetési törvénytervezeten történt módosítás, így egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a Fidesz-frakció a mostani javaslatot nem fogja támogatni.

A szolgáltatókkal fizettetnék

Rogán Antal, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője arról beszélt, hogy most is ragaszkodik ahhoz – folytatta –, hogy az adatforgalomra kiterjesztett adót is a szolgáltató cégek fizessék, ezért módosításokat fognak javasolni a benyújtott adótörvény-javaslathoz. Jelezte továbbá, hogy célszerűnek tartják egy adófizetési felső korlát bevezetését, „annak mintájára és mértékében, ahogy ez a beszédalapú telefonálásra korábban elfogadott adótörvényben szerepel”.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a szolgáltatókra terhelné az új adónemet. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Még egyeztetnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még szerda kora délután az Origo kérdésére elmondta, hogy a tervezett adóról egyeztetéseket kezdenek az érintett piaci szereplőkkel, és figyelembe veszik majd a javaslataikat.

A kormánypárt meghátrálása annak fényében teljesen érthető, hogy például egy tiltakozó Facebook-csoportot kevesebb mint egy nap alatt több mint 120 ezren tetszikeltek. Emellett vasárnapra civil szervezetek tüntetést hirdettek a tervezett adó ellen.

Tönkremenne az IPTV

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden terjesztette be a jövő évi adótörvényeket, amelyben az szerepelt, hogy egy gigabájt adatforgalom után 150 forintot kell majd fizetni. Ez a le-, illetve a felfelé irányuló adatforgalomra is vonatkozik.

Egy giga adat után 150 forintot fizethetünk. Forrás: AFP/Karen Bleier

A törvényszöveg nem részletezi, hogy milyen szolgáltatásokat érint az új adó, hiszen sok magyar háztartásban néznek internetalapon nyújtott tévét – ezt nevezik IPTV-nek. Ilyen esetben egy rövid film vagy a híradó is több száz forintba kerülne. Vagyis ha így lép életbe az új sarc, ellehetetlenül az IPTV.

Senkinek sem tetszik

A tervezett internetadó ellen a teljes blogszféra, valamint a jobboldalhoz kötődő sajtótermékek is élesen kikeltek. Stumpf András szerint a net volt a véleményszabadság egyetlen megmaradt szigete, míg az egyik blog úgy látja, a Fidesz végérvényesen elkötelezte magát a nyugdíjas korosztályt rezsicsökkentéssel kilóra megvevő politika mellett.

A Magyar Telekom támogatja az iparág piaci szereplőit tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalását, amelyben a szolgáltatók az internetadó bevezetésének visszavonását sürgetik.

Egyszer lesz államreform

Lázár János szerdán arról is beszélt, hogy a kormány belevág az államreformba, amelynek során tartósan határozza meg, hogy a befizetett adóért cserébe milyen szolgáltatásokra számíthatnak a választók. Hangsúlyozta: az átalakítás - a hatékonyságra koncentrálva – érinteni fogja a minisztériumok létszámát, a területi közigazgatást és az ügyintézésről szóló hatályos törvényeket. Tarthatatlannak ítélte, hogy a 4 millió 100 ezer adófizetőből csaknem 1 millió az államtól kapja a fizetését. A miniszter konkrét számokról az államigazgatás méretét illetően nem beszélt.