Meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon

Vágólapra másolva!
Helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottság pénteki döntését, így meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon.
Vágólapra másolva!

Kovács János, a területi választási iroda vezetője korábban azt közölte, hogy Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester támadta meg a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát, ennek helyt adva rendelték el a választás megismétlését.

Öttel kevesebb szavazólap

A területi választási bizottság honlapján megtalálható határozat szerint Fürjes Pál azt kifogásolta, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint amennyien részt vettek a választáson az eredményjegyzőkönyv szerint, a Fidesz-KDNP-s szavazóköri delegáltak jogszabálysértést észleltek a szavavazatok megszámlálásakor, valamint tanúk igazolták, hogy volt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak.

A határozat szerint a fellebbezés, és az ahhoz csatolt bizonytékok összességükben megalapozzák az ózdi polgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a választási eljárás szavazás részének megismételtetését.

Jobbik: Hamis vallomás

A területi választási bizottság döntésére reagálva a Jobbik korábban aztmondta, hogy a határozat "utólag megkonstruált dokumentumokon, hamis vallomásokon alapul". Janiczak Dávid (Jobbik) - aki a választás azóta megsemmisített eredménye szerint a legtöbb szavazatot kapta, valamivel több min fél százalékkal megelőzve Fürjes Pált - hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, bármi legyen is az ítélőtábla döntése, le tudjuk győzni a Fidesz-KDNP aljas munkát végző pártszövetségét".