Megtépázta Európát a vihar

időjárás, vihar, eső
Vágólapra másolva!
Európa szerte több helyen is gondokat okoz a vihar, Horvátországban már havazik, kiöntött a Balaton, Budapesten pedig fennakadásokat okoz az erős szél és a csapadék a közlekedésben. 
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban viharos széllel és nagy mennyiségű csapadékkal hidegfront érte el az országot. A szélsőséges időjárás több helyen kárt tett a közlekedési infrastruktúrában, a szél felsővezetékeket szakított le, torlódásokat okozott, és több vasúti- és BKK-járat közlekedését befolyásolta, ami késéseket, járatkimaradásokat okozott.

Forrás: Bielik István - Origo

Zavar a közlekedésben

A viharos erejű szél nyomán le kellett állítani a fővárosi Libegőt, és több budapesti járat is megnövekedett menetidővel vagy módosított útvonalon közlekedik a kedvezőtlen időjárás következtében. Az érintett járatok között van a többek között az 5-ös, 7-es, 9-es, 26-os, 53-as, 86-os, 107-es, 149-es, 196-os, a 160-as, 260-as buszjárat, illetve a 74-es troli is.

A BKK arra kéri az utasokat, hogy tájékozódjanak a közlekedési viszonyokról, mielőtt útnak indulnának. Az érintett járatok listáját a BKK oldalán olvashatja el.

A vihar miatt ötven-hatvan percet késnek a vonatok a Pécs-Szigetvár-Barcs-Gyékényes vonalon, mert fák dőltek a sínekre. Az ágakat a vasúttársaság szakemberei eltávolították, így újra járnak a vonatok. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon pedig 15-20 perc késésre kell számítaniuk az utasoknak.

Sárátfolyás Zalában

A víz- és sárátfolyások miatt több útszakaszon sebességkorlátozást vezettek be Zala megyében. A sok csapadék miatt a víz- és iszapátfolyás alakult ki Bánokszentgyörgy térségében, Pusztaszentlászló és Pusztamagyaród, Tornyiszentmiklós és Lovászi, valamint Baktüttös és Tófej között.

Felsőaranyodnál és Magyarszerdahelynél víz áll az útburkolaton, Hahótnál az árok telt meg vízzel.
Az érintett útszakaszokon sebességkorlátozást vezettek be, de a felsorolt településeken kívül a megyében bárhol előfordulhat víz- és iszapátfolyás.

Az utak állapotáról itt kaphatnak részletes tájékoztatást.

Homokzsákokkal védekeznek

Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye egyes településein lakóházakat is veszélyeztet a szerda hajnalban lehullott csapadék, amelyet a települések kiépített csatornahálózata a hirtelen lehullott nagy mennyiség miatt nem képes elvezetni - közölte a katasztrófavédelem.

Somogy megyében Berzence településen negyven homokzsákkal hat házat, Szentgáloskéren százötven zsákkal egy házat védenek az önkéntes tűzoltók és az önkormányzat kijelölt közmunkásai.

Vas megyében Perenye, Ják, Söpte és Szombathely településeken, összesen tizenöt ház védelmén dolgoznak a tűzoltók, eddig mindegy ötezer darab homokzsákot pakoltak le néhány óra alatt a hivatásos, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók. Amíg a Veszprém megyei Kapolcson tíz lakóházat védenek közel kétszáz homokzsák segítségével, addig Pulán már százötven homokzsákot raktak le.

Örvényesen félezer homokzsákkal védenek tíz lakóházat a felgyülemlett esővíztől. Zala megyében, Gelse településen a víz nyolc lakóépületet veszélyeztet, a település önkéntes tűzoltói eddig kétszáz homokzsákot töltöttek meg és raktak le védekezésképpen.

Kiöntött a Balaton, hó Horvátországban

A front mögött az északnyugati szél viharossá fokozódott, Fonyódon 107, Siófokon 93 km/h-s széllökést mértek. A szél miatt a Balaton déli partjára kiöntött a tó vize.

Horvátországban egy óra alatt 12 Celsius fokot esett a hőmérséklet, a hegyekben több helyen is esett a hó – írta a b92 hírportál. A helyi hatóságok figyelmeztették az autósokat, hogy téli felszerelés nélkül ne induljanak útnak.

A tőlünk nyugatabbra található hegyekben nagyobb eséllyel eshet a hó, nálunk azonban szerdán a Dunántúlon megszűnt a csapadék, ezért hazánkban nem valószínű a havazás – közölte megkeresésünkre az Országos Meteorológiai szolgálat.

Közlésük szerint csütörtökön a felettünk kavargó ciklon mozgása megfordul, de akkor már melegebb levegővel keveredve, továbbra is sok csapadékkal, de hó nélkül vonul át Magyarország felett.

Olaszországban is baj van, az Alpokban havazhat

Óránként a százhúsz kilométeres sebességet is eléri az elsősorban Szardínia északkeleti partjain tomboló északi szél. A szigetnek ezen a részén hat méter magas hullámokat mértek. A helyi kikötőkapitányság azonban tizenhét méter magas hullámot is regisztrált.

Az olasz szárazföld és Szardínia között akadozik a hajó- és repülőgép összeköttetés. A szigeten a szél fákat csavart ki és tetőket sodort le.

Az erős hullámzás miatt leállt a hajóforgalom Nápoly és Capri, valamint Ischia szigete között. Az adriai tengerparton, Pescara strandjain óránként kilencven kilométer erősségű szél- és homokvihar söpört végig. Bolognában a szél a városi ügyészség épületének homlokzatát rongálta meg.

Olaszországban a héten véget ért a nyár. Az északról érkező őszi hidegfrontot az olasz meteorológusok a hunok királyáról, Attiláról nevezték el. A következő órákban erőteljes lehűlést és viharokat jeleznek előre először Észak-Olaszországban, majd délebbre is. Az Alpokban azt várják, hogy az ezer méter alatti magasságban is megérkezik az első hó.

Szlovéniát is megtépázta a vihar

Heves eső és viharos erejű szél söpört végig Szlovénián szerda hajnalban, komoly károkat okozva az ország egyes részein. A szél fákat csavart ki és háztetőket szakított le, a csapadék miatt megáradt folyók pedig utakat és házakat áraszottak el.

A vihar leginkább Szlovénia nyugati, középső és északkeleti részeit sújtotta, azon belül is a Ljubljanától északnyugatra lévő Skofja Loka környékének településeit, ahol a lakosságot arra szólították, hogy az áradások és a járhatatlanná vált utak miatt maradjanak otthon.

Skofja Loka térségében számos házból evakuálták az embereket. Az elmúlt éjszaka alatt a városra 150 milliméter csapadék zúdult. A Sora folyó vízszintje három métert emelkedett kevesebb mint három óra alatt.

Marad a barátságtalan idő

Magyarországon csütörtökön többfelé várható újabb eső, csupán kezdetben nyugaton, délután pedig északkeleten szakadozhat fel a felhőzet – írja az Időkép. A szél délutántól ismét többfelé viharossá fokozódhat. Hajnalban 3-8, délután 8-15°C várható, északkeleten lesz melegebb.

Pénteken is marad még a barátságtalan, többfelé csapadékos őszi idő. Az északi, északkeleti szél napközben azonban fokozatosan veszít erejéből. A csúcshőmérséklet 7-13°C között alakul.