Ma ingyen bemehet a Parlamentbe

Vágólapra másolva!
A nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával megkezdődött ma az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programsorozat. Ezután táncház és parlamenti nyílt nap várja az érdeklődőket és egész nap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum. Kiállítások, filmek, koncert és fényfestés is lesz.  Vidéken is számos településen tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom 58. évfordulóján.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal idén háromnapos programsorozatot szervezett az 1956-os forradalom emléknapja alkalmából. Több helyen forgalomkorlátozásokra, megállási tilalmakra kell számítani. A változásokról bővebben olvashatnak az oktober23.kormany.hu/ oldalon.

A fővárosi, ünnepi rendezvények

A központi megemlékezések 9 órakor a Parlament előtt Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonásával folytatódtak. Az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A nemzeti ünnepen ingyenesen látogatható a Parlament és a Terror Háza Múzeum. A Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékező kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Műegyetemen 56-os témájú játékfilmek vetítésével várják a látogatókat. A Műegyetem rakparton 17 órától Hobo-koncert, valamint fényfestés lesz. A programsorozat 19 órakor zártkörű díszelőadással zárul a Magyar Állami Operaházban, ahol beszédet mond Áder János.

Vidéki programok

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter részt vesz a hódmezővásárhelyi képviselő-testület alakuló ülésén, majd ünnepi beszédet mond. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János parlamenti államtitkár Budapesten, a Széna téri 1956-os emlékműnél tartandó megemlékezésen vesz részt. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon mond beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A központi ünnepségek mellett országszerte tartanak helyi megemlékezéseket, a többi között Debrecenben, Nagykanizsán, Győrben, Veszprémben, Nagykanizsán, Szegeden, Kaposváron, Nyíregyházán és Székesfehérváron.

A pártok is megemlékeznek

Az elmúlt napokban több párt is megemlékezett az 1956-os forradalomról, de többen a mai emléknapon is tartanak rendezvényt a fővárosban. Az Együtt-PM szövetség fél 12-kor a II. kerületi Bem József téren tart megemlékezést. Az LMP délben kezdődő a II. kerületi Mansfeld parkban tart megemlékezést. A Magyar Liberális Párt délután egy órakor a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál, a Jobbik pedig délután 4 órakor a Corvin közben tartja meg a rendezvényét.