Repedéseket lát a Fideszen belül a BBC

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor politikája miatt repedések vannak a Fideszen belül. Ezt írta a BBC az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából megjelent elemzésében.
Vágólapra másolva!

Magyarországról közölt elemzést híroldalán a BBC brit közszolgálati adó az 1956-os forradalom alkalmából. A BBC budapesti tudósítja azt írta, hiába nyert három választás is idén a kormányzó Fidesz, nőnek az ellentétek a párton belül Orbán Viktor miniszterelnök lépései miatt, amelyek „illiberális demokráciává” változtatják az országot.

A BBC szerint

a politikusok a kormányellenes sajtónak adott tippekhez, illetve kormánypárti sajtóban megjelentetett nyíltabb támadásokhoz folyamodnak, miután a belső lázadás ismeretlen fogalom.

A lap sorra veszi a vitatott magyar oroszbarát külpolitikai döntéseket, amelyek „különösen kínosak egy olyan pártban, amely 1989-ben azzal lett híres, hogy elsőként követelte az szovjet csapatok kivonását”:

  • az új atomerőműről kötött orosz-magyar megállapodást,
  • hogy a magyar kormány nem állt ki Ukrajna mellett például a Krím elcsatolásakor,
  • az észtországi magyar nagykövetség bezárását,
  • az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókkal való szembenállást,
  • a diplomácia háttérbe szorítását a külgazdaság javára,
  • és a gázcsapok szeptemberi elzárását Ukrajna felé.

A lap szerint a belpolitika miatt is nő a döbbenet Fideszen belül: a kormányzati korrupció, egyes pártfunkcionáriusok playboy stílusú életformája, a forint gyengülését eredményező gazdaságpolitikát hozták fel példának, de megemlítik a kormányzó párthoz köthető oligarchák közötti állítólagos rivalizálást, és a kormányhűnek számító lapokban megjelent kritikus hangvételű írásokat.

Lázártól Matolcsyig

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kiterjedt befolyása miatt is kialakult belső vita a Fideszben, akit a BBC szerint egyes párttisztviselők „meggondolatlan és veszélyes figurának” tartanak. Felidézik, mikor Barack Obama amerikai elnök Egyiptommal emlegette egy lapon a civilekkel szembeni fellépés miatt Magyarországot, a múlt héten kirobbant kitiltási ügyet, és az internetadót is.

A lap szerint azonban van, aki már látja a kormány végét. A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságnak volt tagját, a jelenleg Oxforban oktató Róna Pétert idézik. Szerinte a magyar kormányok hagyományosan a központi bank téves gazdaságpolitikájába buknak bele, és a Fidesszel is megtörténhet ez, mert Matolcsy György minden áron igyekszik fenntartani a forintit gyengeségét - olvasható a BBC oldalán.