Szijjártó Péter: Az amerikai diplomaták nem készségesek

Szijjártó Péter Washington, 2014. október 21.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalása után nyilatkozik a sajtó munkatársának a külügyminisztérium épülete előtt Washingtonban 201
Washington, 2014. október 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalása után nyilatkozik a sajtó munkatársának a külügyminisztérium épülete előtt Washingtonban 2014. október 21-én. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Szémann Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar kormány kész kivizsgálni az Egyesült Államok által megfogalmazott korrupciós állításokat, amelyek alapján Washington megtiltotta több magyar beutazását. Ugyanakkor az amerikai diplomaták nem készségesek abban, hogy ismertessék a vádak mögött álló részleteket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai USA Today napilap internetes oldalának. 
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbblépne a két ország közötti diplomáciai csetepatén. Azt is mondta, hogy komolyan veszi az állításokat, és nem akar viszályba keveredni. „Az Egyesült Államok a barátunk. Az Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk. Miért mondjak negatív dolgokat?” – mondta, majd hozzátette: a súrlódás „nagy belső vitát” kavart Magyarországon.

Nem tudjuk, kik azok

A lap felidézte, hogy az amerikai külügyminisztérium nemrégiben hat jelenlegi és volt magyar hivatalos személyre rendelt el ki beutazási tilalmat. Hivatalos közlés szerint a döntés a kormányzati korrupcióról szóló „megalapozott információn” alapul.

Miért mondjak negatív dolgokat? - tette fel a kérdést Szijjártó Péter Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium / Szémann Tamás

Magyar médiamegjelenésekre hivatkozva leírták, hogy a magyar kormány vizsgálatot indított az amerikai cégek ellen, miután azok arra panaszkodtak, hogy kenőpénzt kértek tőlük. Szijjártó Péter kifogásolta, hogy kormánya semmilyen részletet nem kapott az Egyesült Államoktól a beutazási tilalommal kapcsolatban. „Nem tudjuk, hogy hányan vannak, kik azok és miért (vádolják őket)” - jelentette ki a találkozón.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium először a vízumügyek titkosságára hivatkozva elzárkózott a részletek közlésétől, ám közleményében később rámutatott, hogy az információk Magyarországon hozzáférhetők a civil szervezetektől, a közérdekű bejelentők és civil társadalmi csoportok sorától, amelyek a kormányzati átláthatóság fenntartását tekintik feladatuknak.