Orvos hozta el az ebolát New York-ba

new york ebola korház karantén rendőr
NEW YORK, NY - OCTOBER 23: A New York City Police officer stands at the entrance to Bellevue Hospital October 23, 2014 in New York City. After returning to New York City from Guinea where he was working with Doctors Without Borders treating Ebola patients, Dr. Craig Spencer was quarantined after showing symptoms consistent with the virus. Spencer was taken to Bellevue hospital to undergo testing. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ebolával fertőzött orvos tért vissza New York-ba Craig Spencer az első fertőzött 8,4 milliós lakosságú városban, és a negyedik regisztrált ebolás beteg az Egyesült Államok területén.
Vágólapra másolva!

Spencer Craig október 17-én tért vissza New York-ba az ebolajárvánnyal sújtott Guineából, három napos hazautazása során pedig Európát is érintette.

Betegen metrózott, kocogott

A 33 éves amerikai orvos kedden már rosszul érezte megát, csütörtökre pedig lázas, hasmenés állapotban került a Bellevue kórházban, ahol elkülönítve kezelik. Az orvos a kór kitörése előtt utazott metrón, és kocogni is eljárt - írja honlapján a BBC.

Rendőr őrzi a New York-i Bellewue kórház bejáratát - itt kezelik elkülönítve az ebolával fertőzött doktort, Craig Spencert. Forrás: AFP/Bryan Thomas

Aggodalomra nincs ok?

A New York-i hatóságok szerint azonban nincs ok az aggodalomra, már hetekkel ezelőtt felkészültek az esetleges Ebola-fertőzések ellátására és izolálására - és azok sincsenek veszélyben, akik korábban találkoztak Craig Spencerrel.

"A kórt nem könnyű elkapni, és akik nem érintkeztek a betegek testnedveivel, azok nem is fertőződnek meg"- állította Bill de Blasio, a 8,4 milliós lakosú New York polgármestere.

A fertőzéssel kapcsolatban sajtótájékoztatott tartott New York polgármestere, Bill de Blasio is - szerinte nincs mitől tartani, a hatóságok felkészülten várták a kór megjelenését. Forrás: AFP/Bryan Thomas

Barack Obama amerikai elnök telefonon egyeztetett New York állam kormányzójával és Bill de Blasióval, és minden szükséges segítséget felajánlott a helyzet kezeléséhez.

Ötezer halott Nyugat-Afrikában

Az ebolás fertőzések kiindulópontja nyugat-afrikai régió, innen tért vissza a fertőzött New York-i doktor is: Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már közel ötezren haltak meg a márciusban kitörő járvány miatt.