Ötezer áldozatot szedett eddig az ebola

ebola Spanyolország
ALTERNATIVE CROP A handout picture taken and released on September 22, 2014 by the Spanish Defence Ministry shows aid workers and doctors transferring Roman Catholic missionary Manuel Garcia Viejo who contracted the deadly Ebola virus, from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon their arrival in Spain. Viejo, 69, director of a hospital in the Sierra Leonean town of Lunsar, "has tested positive (for Ebola) and has expressed his desire to be transferred to Spain", the health ministry said in a statement. He is the second Spaniard to contract Ebola in the current outbreak. AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY ==RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPANISH DEFENCE MINISTRY / " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS==
Vágólapra másolva!
Megközelíti az ötezret az ebola halálos áldozatainak a száma - derült ki a az Egészségügyi Világszervezet szombaton Genfben közzétett jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Tízezernél több megbetegedés

A WHO hivatalos adatai szerint összesen nyolc országban 10 141 ebolás megbetegedést regisztráltak, és a járvány mostanáig 4922 halálos áldozatot követelt.

A legtöbb áldozatot Guineában, Libériában és Sierra Leonéban szedte a kór Forrás: AFP/Spanish Defence Ministry

A vírus által leginkább sújtott három nyugat-afrikai ország Guinea, Libéria és Sierra Leone, a halottak túlnyomó többsége - szám szerint 4912 - is ebből a három országból került ki.

Már elérte a kór Malit is

Ezen kívül megbetegedésekről érkezett hír Nigériából és Szenegálból, továbbá néhány elszigetelt esetről Spanyolországból, illetve az Egyesült Államokból.

Az első ebolás megbetegedésről számoltak be pénteken a hatóságok Maliban, az afrikai országban egy kétéves kislánynál állapították meg a kórt, aki még aznap életét vesztette.

Vélhetően nem terjed át

A WHO a hét közepén azt közölte, "meglehetősen biztos" abban, hogy a Libériát, Guineát és Sierra Leonét sújtó járvány nem terjedt át a szomszédos országokra.

Elefántcsontparton egy focimeccs szurkolója az ebola terjedése ellen tüntetett Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A szervezet korábban azt ígérte, hogy szakértői csoportokat küld a továbbterjedés szempontjából leginkább veszélyeztetettnek tartott Maliba és Elefántcsontpartba.