Kitűnően működnek a magyar-amerikai kapcsolatok

Balla Mihály; Németh Zsolt Budapest, 2014. október 27.
Balla Mihály fideszes alelnök, Németh Zsolt fideszes elnök és Korányi Noémi tanácsadó (b-j) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén 2014. október 27-én, amelyet az amerikai beutazási tilalommal k
Budapest, 2014. október 27. Balla Mihály fideszes alelnök, Németh Zsolt fideszes elnök és Korányi Noémi tanácsadó (b-j) az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén 2014. október 27-én, amelyet az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban hívtak össze. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A beutazási tilalom ügye rányomta a bélyegét a magyar-amerikai kapcsolatokra, ettől elvonatkoztatva azonban azok kitűnően működnek, hiszen két baráti nép szoros, szövetségesi együttműködéséről van szó - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülésén.
Vágólapra másolva!

Magyar Levente kiemelte: több biztonságpolitikai siker is összeköti a két országot, és nem lehet panasz a kapcsolatok működésére a gazdasági együttműködést illetően sem. Márpedig ezeket a tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni egy ilyen ügynél sem – vélekedett.

Mint mondta, az elmúlt másfél hétben, amióta nyilvánosságot kapott az ügy, újdonság nem következett be, még mindig nem tudnak többet.

Magyar Levente és Répássy Róbert a bizottság ülésén Forrás: MTI/Beliczay László

Répássy jogsegélykérelmet hiányol

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: ha az amerikai hatóságok rendelkeznek az általuk feltételezett gyanúsítottak nevével és bizonyítékokkal, bűnügyi jogsegély keretében adhatják át azokat a magyar hatóságoknak.

Az igazságügyi miniszter azonban csak akkor teljesít ilyen jogsegélykérelmet, ha már a bíróság keresi meg a tárcát, a nyomozási szakaszban pedig a legfőbb ügyész tud ezzel élni az Egyesült Államok felé. Mint mondta, tudomása szerint ez még nem történt meg az ügyben.

Németh Zsoltnak nem tetszik az ügyvivő

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: biztosnak tűnik, hogy van egy korrupciógyanúval érintett kör, amelynek tagjait kitiltották az Egyesült Államokból, és Washingtonnak jogában áll ilyen lépést tenni. Ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy az Egyesült Államok miért nem vette igénybe a bűnügyi együttműködés csatornáit, ha ilyen gyanú fogalmazódott meg. Szerinte ez nem tekinthető normális eljárásnak.

Arra is kitért, hogy meglátása szerint André Goodfriend amerikai ügyvivő politikai szerepet vállalt az elmúlt napokban. „Fölöttébb problémás”, hogy már másfél éve nincs amerikai nagykövet Budapesten, mert így nincsenek keretei a megfelelő szintű politikai egyeztetésnek – mondta.

Németh Zsolt szerint nem normális az amerikaiak eljárása Forrás: MTI/Beliczay László

Szegény kormány tehetetlen

Magyar Levente kijelentette: a helyzet elhúzódása rossz Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is, így nem életszerű azt feltételezni, hogy a kormány nem tesz meg mindent azért, hogy mielőbb tisztázódjon a helyzet. Addig azonban korlátozott a mozgástere, amíg nem kap információt arról, hogy mi ellen kellene fellépnie – mutatott rá.