Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult Polt Péter legfőbb ügyész az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A magyar legfőbb ügyész az érintett üggyel kapcsolatos minden olyan adat átadását kérte, amelyet a vonatkozó jogszabályok lehetővé tesznek. Polt Péter és az ügyészség bármilyen további információ birtokában haladéktalanul megteszi a törvényben előírt szükséges lépéseket.

Polt Péter a két kormány között a bűncselekmények megelőzése és az ellenük folytatott küzdelemben kialakított együttműködés fokozásáról szóló, 2008-ban aláírt megállapodás 11. cikke alapján kereste meg Eric H. Holdert, az Egyesült Államok legfőbb ügyészét és André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt.

Nem lehet bűnügyi jogsegélyt kérni

A magyar kormány és az Egyesült Államok kormánya között a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló, 1994-ben kötött szerződés kihirdetéséről szóló 1997-es törvény alapján az Egyesült Államoktól bűnügyi jogsegély csak egy már folyamatban lévő konkrét büntetőügyben kérhető, a tényállás, a rendelkezésre álló és a jogsegély révén beszerezni kért bizonyítékok részletes ismertetésével.

A legfőbb ügyészt egy országgyűlési képviselő kérdezte az ügyről. Polt Péter írásbeli válaszában kifejtette, hogy büntetőügyben nyomozás elrendelésének alapjául az szolgálhat, ha a hatóságok feljelentés vagy más hivatalos úton olyan konkrét magatartásról szereznek tudomást, amely valamely bűncselekmény gyanúját kelti.

Nem érkezett feljelentés

Az ügyészi szervekhez feljelentés nem érkezett, és sem az amerikai féltől, sem más forrásból nem kaptak olyan információt, amely a hatályos büntetőjogszabályok alapján az eljárás megindításához, vagy feljelentéskiegészítés elrendeléséhez vezethetett volna.

A sajtóban megjelent hírek alapján az ügyészség az elmúlt időszakban széles körű iratvizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként azt állapította meg, hogy nincs olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügy, amellyel konkrétan azonosítani lehetne olyan eseteket, amelyekre a kitiltások vonatkozhatnak.

Az ügyészségen tehát nincs olyan konkrét bűnügy, tényállás, rendelkezésre álló, illetve megjelölhető bizonyíték, amely a jogsegélykérelmet lehetővé tenné. Ezen adatok hiányában új nyomozás sem rendelhető el.