A netadó előtt még nagyon vezetett a Fidesz

Választásiplakát 2014 önkormányzati választás
Szentgyörgyvölgyi Péter Jeneiné dr. Rubovszky Csilla Fidesz
Vágólapra másolva!
Még a netadó tervezetének a napvilágra kerülése előtt készült a Tárki felmérése, amely szerint az önkormányzati választásokat követően a Fidesz–KDNP növelte népszerűségét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében.
Vágólapra másolva!

A Tárki vizsgálata októberben az önkormányzati választás utáni héten, azaz a kampánytól és választástól felfokozott hangulatban, az amerikai kitiltási botránnyal egy időben, de még az internetadó tervezetének a megjelenése előtt zajlott.

A kutatás szerint ismét működött a győzteshez húzás jelensége, így a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP támogatottsága számottevő mértékben nőtt: a szeptemberi 31 százalék után októberben 37 százaléknyian választották a kormánypártokat, a Jobbiké pedig 8 százalékról 11 százalékra emelkedett.

Eközben a baloldali pártok szavazótáborának mérete lényegében nem változott: az MSZP-é a szeptemberi 10 százalék után októberben 11 százalék, a DK-é 4 százalék után 3 százalék, az Együtt–PM-é pedig 2 százalékot követően 1 százalék. Az LMP nyár eleje óta 2 százalékon áll, ez a helyzet most sem változott. A bizonytalan vagy szavazatukat titkoló választók aránya viszont jelentősen, 43 százalékról 34 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.

Itt nem nőtt a Fidesz

A pártválasztók, azaz a határozott pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz–KDNP népszerűsége viszont lényegében nem nőtt, hiszen a szeptemberi 54 százalék és az októberi 55 százalék között statisztikai értelemben nincs különbség. A Jobbik esetében is nagyon gyenge mértékű változás látható, 15 százalék után októberben 17 százalékon áll a párt.

Az MSZP-nél is lényegében változatlan a helyzet szeptemberhez képest (18 százalék után 17 százalék támogatja a pártot), ahogy a DK-nál (6 százalék után 5 százalék) és az Együtt–PM-nél is (3 százalék után 2 százalék).

A polgármester-választások eredménye térképen. Forrás: GeoX Kft.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága a szeptemberi 53-ról 58 százalékra nőtt. Az MSZP támogatottsága 21-ről 16 százalékra zuhant, míg a Jobbik 12-ről 18 százalékra jött fel. A DK 5 százalékon áll, míg a többi párt a parlamenti küszöb alatt található.