Vágólapra másolva!
Norvégia független auditor véleményében bízik, és nem fogadja el a Kehi-vizsgálat megállapításait. Ez derül ki abból a norvég kormány által küldött válaszból, amelyet a norvegia.hu oldalon tettek közzé.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióval és a magyar kormánnyal kötött megállapodások értelmében Norvégia eltökélte, hogy 150 millió euróval járul hozzá a jó kormányzáson, demokratikus intézményeken, jogállamon és fenntartható fejlődésen nyugvó kiszámítható, békés és fejlődő Európához – kezdi válaszában a norvég kormány.

Nem fogadják el

"Mivel a magyar kormány egyoldalúan megsértette a fennálló megállapodásokat, idén májusban leállítottuk a magyar támogatásokat, ami alól a civil alapítványok mentesültek. A KEHI-vizsgálat sérti a támogatási alapokkal kapcsolatos megállapodásokat. A támogatók nem fogadják el a jelentés megállapításait és a civil támogatási alappal kapcsolatos értékelésüket független vizsgálatokra alapozzák" - írja a Kehi-vizsgálat eredményére reagálva a norvég kormány.

Az Ökotárs Alapítvány elleni kormányzati akciók a norvég kabinet szerint aggasztóak és a civil társadalom függetlenségével szembeni tisztelet hiányáról árulkodnak. Ezért úgy vélik, hogy a magyar kormány megkérdőjelezi az európai együttműködést megalapozó demokratikus értékeket.

Tisztelet

"Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alapról szóló megállapodásokat Magyarországnak tiszteletben kell tartania, ahogyan azt másik 15 fogadó ország is teszi. A felfüggesztés mindaddig él, amíg a pályázati pénzeket koordináló menedzsment működésének feltételei nem biztosítottak az egyezményeknek megfelelően. Amint a magyar kormány elkötelezi magát a nyitott kérdések rendezésére, Norvégia a korábbi megállapodás mentén folytatja majd a megoldások keresését és a párbeszédet" - fogalmaz levelében a norvég kormány.

Háttér

Ahogy azt korábban is megírtuk, a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében a Kehi lezárta a vizsgálatot: a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot. A hivatal közölte: az Ökotárs Alapítvány tevékenységével és a támogatások felhasználásával kapcsolatban felmerül a hűtlen kezelés, a költségvetési csalás, a magánokirat-hamisítás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűncselekményének gyanúja. Az ügyekben feljelentést tesz a Kehi.