Így látták a politikai elemzők a tüntetést

lakner zoltán, coming out
Vágólapra másolva!
Több politikai elemző is bírálta a tervezett internetadó bevezetését a Facebook-oldalán. Szerintük a kormánypártokra nézve veszélyes lehet, ha nem hátrálnak meg. Török Gábor és Lakner Zoltán is azt mondja, akár egy új ellenzék vagy az ellenzékiség új formája is megvalósulhat. Somogyi Zoltán azt hiányolja, hogy a Fideszben nincs senki, aki véleményt mondana végre a távközlési adóról.
Vágólapra másolva!

Török Gábor politikai elemző a tüntetés elején egy fotót tett közzé a Facebook-oldalán. A képen Orbán Viktor kormányfővel látható. A bejegyzéshez azt írta: „Az a vicces, hogy itt éppen az interneten néztük meg, ki kapott sárga lapot a török csapatból.”

Orbán Viktor és Török Gábor Forrás: Facebook/ Török Gábor

Az ellenzékiség új formája

Később, amikor véget ért a demonstráció, Török Gábor a kormányfőhöz intézett egy kérdést: Vajon mit lép most OV? Azt írta „nem csupán az a kérdés, hogy mire képes, mire hajlandó, mit ismer fel, hanem az is, hogy van-e jó választása ebben a helyzetben. A politikai elemző szerint ugyanis pár nappal ezelőtt még visszavonathatta volna az internetadót, ha megérzi, mennyire veszélyes, de most már egy ilyen döntés is kétélű lehet.

Török Gábor szerint feltételezhető, hogy nem vonják vissza a tervezett internetadót. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte ezt már nem teszi meg, mert sokan – nem csak a politikai ellenfelei – meghátrálásnak, vereségnek gondolnák. Hozzátette azt is, hogy ha viszont nem lépnek, nem vonják vissza, akkor meghagyják az ellenfeleiknek azt a szimbólumot, amelyre fel lehet építeni a tiltakozás teljes arzenálját, és megvalósulhat az ellenzékiség új formája.

Internetadó mint vizitdíj

Somogyi Zoltán sem hagyta szó az eseményeket. A politikai elemző párhuzamba állította a vizitdíjat a tervezett internetadó bevezetésével. Facebook-oldalán ezt írta: „Az egyik belebukott háromszáz forintba, a másik éppen most fog hétszáz forintba. Egyik sem bukott bele százmilliárd forintok elrablásába. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mikor emelkedik majd a bukási küszöb ezer forint fölé.”

Somogyi Zoltán szerint 700 forintba is belebukhat a kormány. Forrás: Facebook/Somogyi Zoltán

Somogyi Zoltán később több vicces bejegyzést is közölt a Facebook-oldalán. Egyik bejegyzésében eljátszott a gondolattal, hogy a demonstráció ideje alatt mit mondhat Orbán Viktornak a kormány nemzetközi szóvivője, Kovács Zoltán. Ezt írta: „Miniszterelnök úr, Kovács szóvivő vagyok, jelentem, legalább havi 35 millió forintnyi a tömeg.”

Később összegezte az este eseményeit: „Az egészben az a legfájdalmasabb, hogy sem olyan „kormánypárti” országgyűlési képviselő nincs a Fideszben, aki azt mondaná, „Nem ért egyet az internetadóval, ráadásul ez annak a kormánynak is árt, amelyet támogat, és ezért nem szavazza meg”, sem olyan, aki azt mondaná, „Egyetért, mert semmi sincsen ingyen, a bevétel pedig kell a költségvetésnek”. Ez a legszomorúbb, a minimális bátorsággal sem rendelkező, egyéniségek nélküli bambák hada az életünkről szavazás lehetőségével és az országgyűlési névjegykártyával.”

Lakner is új ellenzékről beszél

Lakner Zoltán a saját írását osztotta meg a Facebookon. A kormány melléfog címmel közölt írásában a politikai elemző arról értekezik, hogy annak ellenére, hogy a Fidesz–KDNP elsöprő fölénnyel győzött a választásokon, a társadalom egésze egyáltalán nem elégedett a kormánnyal.

Lakner Zoltán szerint a társadalom egésze egyáltalán nem elégedett a kormánnyal. Forrás: Facebook/Lakner Zoltán

Lakner Zoltán szerint az elégedetlenek eddig nem tudták ellenvéleményüket kifejezni. A mostani tüntetés erre adott és adhat a jövőben lehetőséget.