Sokkal súlyosabb dolgokat próbálhat eltakarni a kormány

internet adó elleni tüntetés 2 vonulnak
Vágólapra másolva!
Teljes defenzívába került a kormány, emiatt elemzők szerint tovább puhíthat a tervezett internetadó mértékén – erről is beszéltek az Origónak nyilatkozó megkérdezett szakértők. A vasárnapi tüntetést követően a keddi demonstráción becslések szerint 30-40 ezren vettek részt, ami azt mutatja, hogy a tiltakozási hullám egyelőre nem fulladt ki. Elemzők szerint az internetadó több, a szegényeket súlyosan érintő intézkedésről próbálhatja elterelni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A kormány tervezett internetadója elleni tüntetésen több tízezren vettek részt Budapesten kedden este. A József Nádor téren a felszólalók a törvényjavaslat visszavonását követelték, majd a budai Clark Ádám térre indult a tömeg, a nulla kilométerkőhöz, hogy jelezze: ennyi, azaz nulla forint internetadót akar. A demonstráció rendbontás nélkül ért véget. November 17-re terveznek újabb tüntetést, mert várhatóan azon a hétfőn szavaz majd az Országgyűlés a törvényről.

Szerdán egyébként szabadon engedték azt az öt fiatalt, akit a Fidesz-székház vasárnapi megrongálásával gyanúsítottak. Noha az ügyészek gyorsított eljárást szerettek volna, a Pesti Központi Kerületi Bíróság végül úgy döntött, hogy rendes eljárásban tárgyalja a garázdaság gyanújával őrizetbe vettek ügyét, mert az indoklás szerint a gyorsított eljáráshoz nincs elég bizonyíték.

Spontán felháborodás

A kormány népszerűtlen döntést hozott, sokak szerint teljesen megalapozatlan az internetadó bevezetése – erről már Kiszelly Zoltán beszélt az Origónak. Úgy látja, a keddi tüntetésen olyanok is az utcára mentek, akik spontán módon felháborodtak a kabinet terve ellen.

Több tízezren vonultak kedden is a netadó ellen. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elemző szerint a vasárnapi demonstráció után sokan látták úgy, hogy van értelme kimenni az utcára, mivel az akkori tiltakozást követően változtatott, finomított a kormány az eredeti adójavaslaton, és már 700 forintos plafonról beszélt. Kiszelly úgy véli, a mostani tüntetők egy része minden baloldali demonstráción ott van, de az elsöprő többség ezúttal egy szakpolitikai és nem pártpolitikai ügy miatt ment az utcára.

Lesz meghátrálás

Paár Ádám szerint az internetadó tervezett bevezetése olyan társadalmi hullámzást indított el, amely miatt a kormány meg fog hátrálni. A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa arról is beszélt, hogy a tervezet nagyon súlyos érdekeket sért, mivel napjainkban a teljes közigazgatáson keresztül az oktatásig minden az interneten zajlik. Nem vették figyelembe, hogy az internet használata ma már nem csak a szexoldalak nézegetéséről szól.

Az uniós zászlók is előkerültek a keddi demonstráción. Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs hatalmi szó

Kiszelly Zoltán úgy látja, a kormány defenzívába szorult, mivel nem várt társadalmi ellenállásba ütközött. Nincs egységes kommunikáció, és a miniszterelnök távolléte miatt nincs olyan hatalmi szó, amely elrendezné a dolgokat. A szakember szerint van párhuzam a mostani demonstrációk és a 2012–2013 fordulóján lezajlott tiltakozások között, amelyek akkor az állami felsőoktatási keretszámok megvágása ellen indultak.

A kormány akkor is meghátrált, bár a tiltakozók követelései 100 százalékban nem teljesültek. Kiszelly szerint hasonló lesz a mostani helyzet végkifejlete is, és könnyen elképzelhető, hogy tovább puhítják a törvényt, több kedvezményt építenek bele. Ugyanakkor az elemző szerint teljes meghátrálás már csak azért sem várható, mert akkor esetleg más területeken is visszavonulót kellene fújnia a kabinetnek.

A József nádor térről indult a menet. Fotó: Polyák Attila - Origo

Van kapcsolat a kitiltási botránnyal

Paár Ádám úgy látja, a tüntetések középpontjába az internetadó került, azonban a kormány más termékek esetében is drasztikus adóemelésre készül (például szappan és más tisztítószerek), ami a szegényebb rétegeket lényegesen jobban érinti. Paár szerint az ellenzéki pártok idővel biztosan fel fogják ismerni, hogy a kormány a teljes adórendszert érintő intézkedéseket hoz, és az egész tervezetet össztűz alá veszik majd.

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint a mostani demonstrációk bizonyos szinten összeértek az amerikai kitiltási botránnyal, mivel a vélelmezett korrupciós cselekmények miatt is az utcára mentek az emberek. Más kérdés, hogy az adó megfogható a tiltakozók számára, szemben a korrupciós ügyekkel, amelyekben senki sem lát tisztán.

Megtelt az Erzsébet híd a demonstrálókkal. Fotó: Bielik István - Origo

Ez a legnagyobb veszély

Kiszelly Zoltán nem látja annak lehetőségét, hogy a mostani demonstrációkból kinőjön egy új ellenzéki összefogás, de arra szerinte van esély, hogy egy új Milla formálódjon, a szervezők természetesen megpróbálják majd becsatornázni a spontán tüntetőket. Kiszelly emlékeztetett arra is, hogy míg az október 23-i, politikai tartalmú tüntetésen csak háromezren voltak, addig egy indulatokat kiváltó gazdasági döntés ellen tízszer annyian indultak el.

A szakember szerint a kormány számára azért veszélyes a mostani helyzet, mert azok a szavazói rétegek, amelyek idén nem mentek el a Fidesz ellen voksolni, most nagyon könnyen protesztszavazóvá válhatnak. Ha további rossz és elhamarkodott kormányzati döntések születnek, és ennek hatásai összegződnek, akkor olyan erős kormányváltó szavazói tömb jöhet létre 2018-ra, amely lényegesen nagyobb lesz, mint a Fidesz tábora.