Leszámolásra készülnek a KDNP-ben

kdnp 70
Vágólapra másolva!
Több pártszervezet, köztük a XIII. kerületi feloszlatásáról tárgyal a KDNP országos elnöksége péntek délutáni ülésén. A fő vádpont a budapesti csoporttal szemben, hogy nyíltan szembementek a szövetségi politikával. A kisebbik kormánypárton belül a fővárosban már régóta megpróbálnak leszámolni Szalma Botonddal, aki többször is bírálta a KDNP országos irányvonalát.  
Vágólapra másolva!

Az Origo információja szerint a KDNP országos elnöksége péntek délután tárgyalja a budapesti XIII. kerületi pártszervezet feloszlatását. Az angyalföldi csoportot azzal vádolják, hogy nyíltan szembement a párt szövetségi politikájával. Úgy tudjuk, a helyi szervezet valóban nem támogatta az együttműködést a Fidesszel az önkormányzati választáson, de kerületi szinten az adott csoport joga eldönteni, hogy kivel kíván együttműködni.

Szabadon dönthettek

A jelenlegi budapesti ügyvezető elnökség még a választások előtt hozott egy határozatot, miszerint a KDNP-nek a Fidesszel kell együttműködnie a fővárosban. Az ügyvezető elnökségnek a párt alapszabálya szerint, azonban nincs ilyen hatásköre, így a szervezetek szabadon dönthettek arról kivel kívánnak indulni. Így például az újpesti KDNP sem kötött megállapodást a nagyobbik kormánypárttal és Szalma Botond személyében független polgármester-jelöltet állított.

Feloszlathatják a XIII. kerületi KDNP alapszervezetet. Forrás: Origo

Mindenképpen érdekes, hogy pont a XIII. kerületet vádolják azzal, hogy nyíltan szembehelyezkedik a párt politikájával, miközben a szervezet elnökének több mint egy tucat írása jelent meg az ellenzékiséggel nehezen vádolható Magyar Nemzetben. Információink szerint azt is felrótták a helyi pártvezetőnek, hogy a KDNP-n belül viszályt szított. Minden bizonnyal az ország elnökség fel fogja oszlatni a szervezetet, de ezt követően elhúzódó pereskedés következhet, mivel szerintük „ilyen gumiszabályokkal” nem lehet senkit sem kizárni.

Több helyen is egymás ellen indultak

Egyébként a KDNP az önkormányzati választáson több városban is a Fidesszel szemben indult. Szigetváron a párt inkább a Jobbikkal állt össze a nagyobbik kormánypárttal szemben. Gyomaendrődön is egymással szemben indult a Fidesz és a KDNP, aminek eredményeképpen egyébként egy helyi egyesület jelöltje nyert. Úgy tudjuk egyébként, hogy a gyöngyösi és az egri pártszervezet feloszlatása is napirendre került a pénteki elnökségi ülésen.

Schmitt Pál lemondását is követelte

A budapesti KDNP-n belüli ellentétek egyáltalán nem új keletűek. A konfliktusok egészen 2010-ig nyúlnak vissza, amikor Szalma Botond a fővárosi elnökválasztáson legyőzte Rétvári Bencét, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium akkori parlamenti államtitkárát. Szalma már akkor is ellenezte a kettős tagság intézményét, és olyan információk is voltak, hogy elindul Semjén Zsolttal szemben a pártelnöki pozícióért.

Szalma Botond sorsáról november 12-én dönthetnek a KDNP-ben. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szalma 2012-ben Schmitt Pál államfő lemondását követelte, majd az MDF jogutódaként működő Jólét és Szabadság egyik rendezvényén arról is beszélt, hogy „egyes helyeken csicskaként bánnak a KDNP-vel”, és önálló arcél kialakítását hiányolta a kisebbik kormánypárt részéről.

November 12-én lehet ítélet

Szalma Botond kizárását idén szeptember 17-én kezdeményezte Rubovszky György pártügyész. Szerinte a budapesti elnök a párt belső rendjét folyamatosan, súlyosan megzavaró magatartást tanúsított, és a hivatalos Fidesz-KDNP polgármesterjelölt ellen Budapest IV. kerületében függetlenként indult. Szalma egyébként a választáson csupán a szavazatok 2,29 százalékát szerezte meg.

Mindezek ellenére az október 16-i fegyelmi ülésen nem született döntés a politikus kizárásáról. A felek abban maradtak, hogy 15 napon belül írásban is beterjesztik az érveiket, amely mostanra meg is történt. A következő tárgyalás november 12-én lesz, amelyen minden bizonnyal döntenek Szalma Botond kizárásáról.

Rubovszky György, a KDNP főügyésze kezdeményezte Szalma Botond kizárását. Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Nem érzem magam hibásnak”

Az októberi ülést követően Szalma Botond úgy fogalmazott, hogy „nem érzem magam hibásnak (...) abban, ha erős, önálló és jóarcú pártot szeretnék építeni, ami keresztény is és demokrata is” – fogalmazott, hozzátéve: tudja, hogy a demokráciafelfogása eltérő Rubovszky Györgyétől, aki – mint felidézte – azt nyilatkozta: a demokrácia a többség diktatúrája a kisebbség felett. Ha ez a párt hivatalos álláspontja, akkor „rúgják ki ebből a pártból” – mondta, megjegyezve: szerinte az a feladata, hogy erős és jó KDNP-t építsen, ha ez kell, marad, ha nem, akkor kirúgják.