Nem tudtak alpolgármestereket választani a XV. kerületben

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a bizottsági struktúráról szóló önkormányzati határozatot Budapest XV. kerülete önkormányzatának képviselő-testülete péntek délutáni alakuló ülésén.
Vágólapra másolva!

A kerületben a Demokratikus Koalíció jelöltje, Hajdu László nyerte a polgármester-választást, viszont a képviselő-testületben a Fidesz-KDNP-nek van többsége (10 fő), a baloldali pártoknak 8, a Jobbiknak és az LMP-nek 1-1 képviselője van.

A helyi Fidesz-KDNP-frakció közleménye szerint pénteken letette az esküt a képviselő-testület és a polgármester, de a Hajdu László által jelölt két „balliberális” alpolgármestert a sajátjai sem szavazták meg, a 21 fős testületből mindössze 8 szavazatot kaptak.

Hajdu László az ülésről elmondta: joga volt a képviselő-testület ülésének felfüggesztésére, hiszen „patthelyzet volt a teremben”; az ülést nyolc napon belül folytatni kell.

Megvonnák a jogköreit

Az előző ciklusban dolgozó polgármester jogköreihez képest a kormánypártok olyan módosítást akarnak, mondta, ami „totálisan” megvonja a polgármester jogait, azok a fideszes vezetésű bizottságokhoz kerülnének. „Bejárhatok a hivatalba, fölvehetem a fizetésemet, leveleket, üdvözlőlapokat aláírogathatok” – fogalmazott.

Szerinte a Fidesz-KDNP arra kapott felhatalmazást a kerületben, amire ő is, hogy a kerületet működtessék, fejlesszék, nem arra, hogy lepusztítsák a következő öt évben.