Merkel zárhatja el a magyar pénzcsapokat

A német kancellár Kijevben
Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Kettős présbe kerülhet a harmadik Orbán-kormány, ha nem rendeződik a viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal – világította meg az Origónak a kabinet nemzetközi helyzetét egy, a külpolitikai folyamatokra rálátó forrásunk. A kulcs, mint mindig, Angela Merkel kezében van.  
Vágólapra másolva!

Meglehetősen nehéz helyzetbe kerülhet a magyar külpolitika a következő hónapokban a nemzetközi környezet romlása miatt – erről beszélt portálunknak egy, a hazai diplomáciai folyamatokra jó rálátással bíró szakember. Úgy látja, a harmadik Orbán-kormány komoly szorításba kerülhet egyrészt az Európai Unió, másrészt az Egyesült Államok felől érkező fokozódó nyomás miatt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke lendületet adna Európának Forrás: AFP/Frederick Florin

Új korszak kezdődhet Európában

A nemzetközi viszonyokat jól ismerő szakértő szerint bizonyos szempontból valóban egy új korszak kezdődött az új Európai Bizottság november 1-jei megalakulásával. Korábban nem látott változások előzték meg az új testület megalakulását, így például a bizottságban a tagok több mint 90 százaléka nem dolgozott az előző testületben. Az Európai Bizottság politikai súlyát nagyban növeli majd, hogy a tagok között négy korábbi miniszterelnök és 14 korábbi miniszter kapott helyet.

Jean-Claude Juncker, a bizottság új elnöke mind a programjával, mind a biztosok kiválasztásával új lapot kíván nyitni az unió történetében. A többség hátrahagyná a korábbi Barroso-bizottság évtizedes tétlenségét, és lendület adna az integrációnak. Éppen ez lehet hátrányos Magyarország számára, mivel a korábbi időszakban több esetben elnézőek voltak a hazai jogszabályváltozásokkal, de könnyen lehet, hogy a mostani ciklus ebben is újat hoz.

Frans Timmermans még okozhat nehéz perceket Forrás: AFP/Martijn Beekman

A szigorú holland

Erre lehet garancia Frans Timmermans holland biztos, aki a minőségi jogalkotásért, az intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiságért és az alapjogi chartáért lesz felelős. A holland baloldali politikust sokan a jogot illetően keményvonalasnak tartják, így Orbánék a jogalkotási gyakorlatukért könnyen a célkeresztbe kerülhetnek. Az biztos, hogy a következő években komoly figyelemmel fogják követni a hazai belpolitikai fejleményeket.

A diplomáciai folyamatokra rálátó forrásunk szerint az amerikai kitiltási botrány és az uniós politika olyan szempontból kapcsolódhat össze, hogy mindkét helyen rossz szemmel nézik Magyarország és Oroszország közeledését, kiemelten a Déli Áramlat megépítését. Szinte biztos, hogy az amerikai és a német külügyminiszter tárgyalásain az Iszlám Állam térhódítása és az ukrán válság mellett a magyarországi fejlemények is szóba kerülnek.

Nehéz hónapok várhatnak Orbán Viktorra, ha nem változik a külpolitikai irányvonal Forrás: MTI/Soós Lajos

Eljöhet az a pont

Nem lehet tudni, hogy a kitiltások után mikor lép életbe a következő szankciós fokozat, ami akár bankszámlák befagyasztását is jelentheti. Magyarországnak a helyzet rendezése érdekében mindenképpen gesztusokat kell tennie az Egyesült Államok és az unió felé. Ha folytatódik a jelenlegi külpolitikai irányvezetés, akkor akár eljöhet az a pont, amikor a magyar gazdaság számára létfontosságú uniós források befagyasztása is sorra kerülhet.

Az Egyesült Államok a kitiltások kapcsán korrupciós ügyekre hivatkozott, így az EU-ban is meglehet a hivatkozási alap a gazdaságfejlesztési pénzek utalásának a leállítására. Forrásunk szerint a kulcs Angela Merkel német kancellár kezében van, aki rendkívül szoros kapcsolatot ápol Junckerrel. Ha az Orbán-kormány újabb határokat lép át, akkor könnyen odahat a bizottsági elnökre, aki elindíthatja a különféle eljárásokat Magyarország ellen, és ekkor jöhet majd a források esetleges befagyasztása.