Orbán biztonságáért aggódik a TEK

Vágólapra másolva!
Bár Európán át hagyja Orbán Viktort egyedül vonatozni a Terrorelhárítási Központ, otthonában a biztonságáért aggódik. A TEK a minap az év végéig meghosszabbította a kormányfő XII. kerületi otthona környékén jó ideje folyamatosan fenntartott lezárást, így tüntetni is szinte csak hallótávolságon kívül lehet.
Vágólapra másolva!

Fenntartják a lezárást

Az év végéig biztosan fenntartja a Terrorelhárítási Központ (TEK) Orbán Viktor miniszterelnök Cinege úti otthona környékének lezárását – derül ki abból az október 30-i döntésből, amelyet Hajdu János, a TEK főigazgatója írt alá.

Orbán Viktor testőrei közt, az előtérben a sajtóirodáját vezető Havasi Bertalan Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A személy- és létesítménybiztonsági intézkedésről szóló utasítás szerint a lezárást az indokolja, hogy "az intézkedéssel érintett területen védett személyek tartózkodásával és közlekedésével kell számolni, ezért a védett személyek biztonságának (...) érdekében" indokolt az eddig is érvényben lévő intézkedés fenntartása.

Tüntetni csak a sarkon túl

Az intézkedés alapján a gyülekezési jog is korlátozható, hiszen Hajdu János döntése alapján „a rendőrség az érintett területet lezárhatja, és megakadályozhatja, hogy oda bárki belépjen, vagy onnan távozzék, valamint az ott tartózkodókat távozásra kötelezheti".

Pirossal jelöltük a lezárás területi hatályát Forrás: Origo

Ez alapján egy tüntetés megtartása is megakadályozható, pontosabban a lezárással érintett útszakaszokon kívülre szorítható – ezen a környéken adott esetben ez azt jelenti, hogy hallótávolságon kívülre kerülhetnek a miniszterelnök házától a demonstrálók.

Előfordult már demonstráció

Korábban, amikor a TEK még nem tartotta szükségesnek lezárni az egész utcát és az oda vezető bekötőutat a forgalom elől, előfordult, hogy elégedetlen tömegek vonultak tüntetni a Cinege utcába. Tavaly nyáron például a devizahitelesek követelték a kormányfő beavatkozását.

Devizahitelesek tüntetése 2013. július elején Fotó: Origo

Akkor, július 4-én mintegy százfős csoport, hangosbemondón kiabálta a Cinege út és a Csipke utca kereszteződésénél, hogy "Orbán Viktor jöjjön ki!". A rendőrök akkor sorfallal akadályozták meg, hogy a tömeg közelebb jusson a házhoz, végül Orbán Viktor felesége jött ki, hogy megnyugtassa őket. Lévai Anikó azt ígérte a demonstrálóknak, hogy átadja üzenetüket a kormányfőnek.

Elővigyázatos volt a TEK

Korábban a TEK még elővigyázatosabb volt, hiszen akkor szigetelték el – megelőző intézkedésként – először ideiglenesen a Cinege utca környékét, amikor 2011. június elején a Kossuth téren demonstrált a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek visszaállításáért, és eldöntötték, hogy Orbán Viktor otthona elé is vonulnak.

A 2011. júniusi tüntetés a korkedvezményes nyugdíj megvonása ellen Fotó: Origo

Pedig azokban a napokban Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy nem enged a tüntető rendvédelmisek nyomásának. Akkor a Tv2 Napló című műsorában a miniszterelnök dezertőröknek nevezte a tüntetőket, és jelezte: akkor is keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat,

Vonatozni engedik Orbánt

Múlt hét pénteken az okozott meglepetést, hogy Orbán Viktor kormányfő a családjával együtt vonaton, másodosztályon utazott haza Zürichből, miután meglátogatta Svájcban tanuló lányát. Kelenföldön szálltak le, a testőrök csak a pályaudvarra jöttek eléjük.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő akkor az Origónak azt mondta, természetes, hogy a kormányfő bizonyos helyzetekben testőrök nélkül utazik. Erről előzetesen, írásban kell lemondania, a kérést kockázatanalízis után teljesítik, vagy nem, azaz megvizsgálják, hogy biztonságos-e védelem nélkül utaznia.