Hűvös fogadtatás a Szent István Kórházban

Szent István korház
Budapest, 2011. március 21. A két kórház összevonása után a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet nevet viselő intézmény egyik telephelyének, a Szent István Kórháznak a látképe. A felvétel 2011. március 21-én készült. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Október közepén leállt a fűtés a Szent István kórház II. belosztályán, a betegek fagyoskodtak. A kórház szerint van fűtés, az azonban tény, hogy a népegészségügyi hatósághoz érkezett panasz, ahogy az is, hogy a betegek az egyikőjük rokona által bevitt olajradiátor mellett melegednek.
Vágólapra másolva!

Fűtetlen kórteremben feküdtek az Egyesített Szent István és Szent László kórház II. számú belgyógyászati osztályának betegei; az osztályon október 15. óta nincs fűtés.

A fűtési és az elektromos hálózat egyaránt elavult, utóbbi miatt pedig hősugárzókkal sem lehet segíteni a helyzeten - állította az egyik ápolt hozzátartozója.

Aggódó rokon írt

A Népszavának írt olvasói levél szerint az ápolók a légkondicionálókkal próbálják kifűteni a kórházi termeket, de a betegek így is több réteg ruhát kénytelenek viselni, és napokig fürdeni sem tudtak. A lapnak csak röviden nyilatkozó ápolási igazgató szerint a fűtés egy napra állt le, október 16-án már újra langyosodtak a radiátorok.

Már nem aktuális?

Az Origo is megkereste a kórházat: az igazgatói titkárságon először azt mondták, „a téma nem aktuális”, további kérdéseinket viszont már írásban kérték. Müller Péter orvos-igazgató válaszából megtudtuk, a fővárosi népegészségügyi szervhez korábban panasz érkezett a II. belgyógyászati részlegen tapasztalt állapotok miatt. Müller Péter arra nem tért ki, hogy a panasz a fűtési problémákról szólt-e.

A Szent István Kórház orvos-igazgatója szerint nincs gond a fűtési rendszerrel, folyamatos a karbantartás - a betegek ezt másként látják. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Folyamatos karbantartás

Október 31-én a helyettes fővárosi tiszti főorvos ellenőrizte az intézmény fekvőbeteg-osztályait, és mindent rendben talált. A hőmérséklet elfogadható, és mindenütt van meleg víz, a biztonságos betegellátás feltételei adottak - írta az orvosi igazgató, aki azt is hozzátette, a kórház szakemberei „folyamatosan hárítják el az elavult közműhálózat állapotából adódó azon műszaki problémákat, amelyek veszélyeztetnék a folyamatos fűtést és melegvíz-ellátást".

Kifűti a nap?

Az onkológiai osztály társalgójában 20-22 fok is lehetett látogatásunkkor, de a megkérdezett betegek szerint ez csak a napsütéses idő miatt van így, a kórházi helyzet nem sokat javult az utóbbi hetekben. „Fűtés hol van, hol nincs, sokszor meleg vízhez sem jutunk. László bácsi olajradiátora mellett szoktunk átmelegedni, azt is a fia hozta be neki" - mesélte Liebermann Endre, aki a múlt pénteken került be a kórházba.

Jöjjön ide a Balog Zoltán

A férfi hangsúlyozta, a nővérek, az ápolók és általában a kórház személyzete mindent megtesz, hogy segítsen rajtuk - ha valaki nagyon fázik, annak két takarót is adnak - de a probléma rendszerszintű. „Jöjjön ide a Balog Zoltán vagy valamelyik államtitkára, és mondja itt azt, hogy minden rendben van az egészségügyben" – mondta Liebermann Endre. A László bácsiként említett idős férfi azt mondta, már két és fél hete problémák vannak a fűtéssel, amikor jöttek az ellenőrök, épp működött, de két óra múlva már megint hideg volt a kórházi fűtőtest.

Hűvös fogadtatás

Az osztály főnővére nem örült az Origo megjelenésének, szerinte a beszélgetéshez engedélyt kellett volna kérni az intézménytől - a kórház házirendje ezt viszont nem írja elő, ahogy azt sem, hogy nem szabad szóba állni az egyébként erre nyitott ápoltakkal.