Gyulán egy mandátumon veszett össze a baloldali ellenzék

Gyula
Vágólapra másolva!
Abban állapodtak meg a baloldali pártok Gyulán, hogy ha csak egy képviselői helyet szereznek, akkor a listavezető Bod Tamás visszalép a helyi DK-elnök javára. Bod ezt nem tette meg, majd kitört a helyi baloldali belháború.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció gyulai szervezete kihátrált korábbi, az MSZP által is támogatott jelöltje, Bod Tamás (Együtt–PM) mögül arra való hivatkozással, hogy az önkormányzati választáson listavezető Bod Tamás megígérte, ha csak egyetlen mandátumot szerez a baloldal, visszalép a képviselőségtől a DK gyulai elnöke javára. Bod Tamás, aki az Együtt–PM megyei választókerületi elnöke is, ezt nem tette meg.

Alá is írta

A gyulai DK ügyvezető alelnöke, Lebenszky Attila (korábban SZDSZ-es polgármester) nyilvánosságra hozott egy 2014. június 30-án kelt írásos nyilatkozatot, amelyben Bod Tamás két tanú jelenlétében vállalta, hogy Leel-Őssy Gábor gyulai DK-elnök javára visszalép a mandátumától, amennyiben a baloldali összefogás csupán egyetlen képviselőt küldhet a kompenzációs listáról a gyulai képviselő-testületbe.

Az egyedüli baloldali jelöltként az önkormányzatba jutott Bod Tamás azonban nem adta vissza a mandátumot. Elmondta: a nyilatkozatot kiegészítette egy háromoldalú megállapodás, amelyet alá kellett volna írnia a három párt elnökének is, ám ez nem történt meg, így jogilag nem érvényes a nyilatkozat. Hozzátette: „A helyi választási bizottság aggálytalanul igazolta mandátumomat és adta át ünnepélyes körülmények között a megbízólevelet az október 22-ei alakuló ülésen úgy, hogy Lebenszky Attila minden ide vonatkozó dokumentumot eljuttatott nekik is. Azaz, voltaképpen nincs is ügy.”

Az MSZP elégedett

Lebenszky Attila DK-alelnök elmondta: jogilag semmit sem tudnak tenni a mandátumért, de úgy határoztak, a párt kivonul Bod Tamás mögül, aki nem használhatja a jövőben a DK nevét és logóját. Hangsúlyozta: ezzel az ügyet lezártnak tekintik. Vargáné Balázs Magdolna, az MSZP gyulai szervezetének elnöke elmondta, hogy az MSZP nem hátrál ki Bod Tamás mögül, elégedettek a kampányban végzett munkájával.

Bod Tamás egyébként gyulai közös baloldali polgármesterként 16,52 százalékot kapott, míg Görgényi Ernő István, a Fidesz–KDNP jelöltje 68,93 százalékot.