Itt van a gimnáziumok legfrissebb tízes rangsora

Vágólapra másolva!
Nincs nagy meglepetés, a korábbi éllovasok vezetnek.
Vágólapra másolva!

A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, a Veres Péter Gimnázium, a Szent István Gimnázium és az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a legjobb magyarországi középiskolák – ez a HVG legjobb száz hazai középiskolát felsoroló összeállításából derül ki, amelyből az Eduline közölte a legjobb tízet, íme:

1. Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium
2. Budapest V. kerületi Eötvös József Gimnázium
3. Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium (Budapest)
3. Budapest XIV. kerületi Szent István Gimnázium
3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest) - holtversenyben
6. ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium (Budapest)
7. ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium (Budapest)
8. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
9. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
10. Budapest XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium

Az első tízben ugyan csak egy vidéki intézmény került be, de következő tízben már nyolc másik is szerepel, többek között nyíregyházi, pannonhalmi, győri, szombathelyi, debreceni, zalaegerszegi és budaörsi középiskolák.

Az iskolákat a diákok 2013-as tanulmányi és felvételi eredményei, a különböző versenyeken elért helyezéseik és egyéb adatok felhasználásával rangsorolták. Az összesített rangsort hét részrangsor felhasználásával készítették, ezek:

  • az országos kompetenciamérésen matematikából és szövegértésből elért eredmények,
  • a 2013-as májusi-júniusi érettségi időszakban a négy kötelező tárgyból elért vizsgaeredmények,
  • az egyetemisták és főiskolások által legkedveltebb karokra bejutott diákok száma.

Évtizede a csúcson

Van már tizenöt éve is, hogy az intézmény a legjobbak között van - értékelte a a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium első helyezését Hámori Veronika igazgató. Az elért eredmény inkább kötelez, nem is könnyű az élről lekerülni, de az iskolákban zajló valódi küzdelmet nem biztos, hogy a lista mutatja be a legpontosabban. Hámori Veronika szerint egy, a hátrányos helyzetű régióban működő iskolában ugyanannyi munkát végeznek, mint egy fővárosi belvárosi iskolában, de a mért eredmények - ami alapján az iskolai rangsor összeáll - nem alkalmas ennek a visszatükrözésére.

Mint ahogy - bár a várost nem kívánta megnevezni - hasonló beiskolázási körzettel és anyagi helyzettel rendelkező két iskola között is óriási különbség van. A szülők számára fontos egy ilyen lista, ők azért átnézik, amikor gyermeküknek iskolát választanak, és tanácsot is kérnek tőle, ha más iskolát néznek ki.

A Fazekasba 1100 diák jár, ami a továbbtanulást illeti, vegyes a kép, mondta az igazgató, kedvelt az ELTE jogi kara, a Műszaki Egyetem, a SOTE, és a Corvinus közgazdász képzése is. A diákok között népszerű a külföldi továbbtanulás, a legjobbak ösztöndíjjal tanulnak tovább a legrangosabb egyetemeken. Kevesebben vannak azok, akik a "szokásoknak engedve, divatból" választottak külföldi egyetemet - mondta Hámori Veronika igazgató.

Csak dolgoztunk

Nem csináltunk semmi különöset, csak dolgoztunk, mondta Papp György igazgató a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium vezetője. Az iskola tavaly a nyolcadik volt, idén a harmadik lett a gimnáziumok rangsorában. Valamivel kevesebb mint hatszáz diák jár oda, a továbbtanulást illetően közöttük is az ELTE, a Műszaki Egyetem, és a Corvinus a legnépszerűbb. Az iskolát 1986-ban alapították, "a lakótelep közepén", jórészt a III. kerületből és a környező településekről iskoláznak be diákokat.

Egy kis dopping

A top 10-es lista kilencedik helyén a veszprémi Lovassy László Gimnázium áll, egyetlen vidéki iskolaként felkerülve a listára. Shultz Zoltán a gimnázium igazgatója az Origónak azt mondta, a helyezés azt is jelzi, hogy az intézmény teljesítménye stabil. Az igazgató szerint a fővárosi iskolák előnyt élveznek, egyrészt itt vannak a legnépszerűbb egyetemek, és számít az is, hogy nem minden vidéki diák engedheti meg magának a fővárosi továbbtanulást. A gimnáziumban a nyelvi tagozat mellett matematika és informatikai tagozat működik, magas azon diákok aránya, akik felsőfokú műszaki tanulmányokat választanak: volt olyan év, amikor a diákjaik negyven százaléka a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett. Sokat számít az értelmiségi háttér, illetve az, hogy a diákok - szüleik segítségével - megtervezik karrierjüket. Shultz Zoltán is megemlítette, hogy a lista azért fontos, mert a szülők figyelembe veszik azt, amikor gyermeküknek iskolát választanak. A tanárok számára pedig a küzdelmes hétköznapokban egy kis doppingként hat.