Beismerte a NAV elnöke, hogy kitiltották az Egyesült Államokból

Vida Ildikó, nav elnök, budapest háttér
Budapest, 2010. július 5. Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010. június 28-i hatállyal kinevezett elnöke. A felvétel 2010. július 5-én készült a hivatalban. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba. Elmondása szerint minderről levélben értesítették, ő pedig tájékoztatta a kitiltásról a magyar kormány egyik illetékesét, de azt nem nevezte meg, hogy kit. A lemondáson nem gondolkodik, ellenben polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez, mert szerinte rágalom érte őt és a hivatalt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szerdai számában közölt interjúban a NAV-elnök elmondta azt is, hogy polgári és büntetőeljárásokat kezdeményez az őt és a hivatalt ért rágalmakkal kapcsolatban. Mint mondta, vizsgálati csoportot állít fel, amely "mikroszkóppal" fogja újra átvizsgálni a Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat.

Vida Ildikó hangsúlyozta, az eljárást példátlannak, aljas támadásnak tartja, hozzátéve: semmilyen korrupciós ügynek nem volt és nem részese. A NAV elnöke az interjúban elmondta, hogy nem foglalkozott a lemondás gondolatával, mert azzal beismerte volna a vádakat.

Nem érti, miért támadják

A NAV elnöke úgy fogalmazott, érthetetlen számára, hogy miért támadták őt és a hivatalt ok nélkül. "Vannak vizsgálataink, amelyek olyan érdekcsoportok körül folytak és folynak napjainkban is, amelyek könnyen kapcsolatot teremthetnek az amerikai nagykövetséggel. Az is elképzelhető, hogy külső személyek, minden alap nélkül bár, de ránk hivatkoznak egyes esetekben, és ez ellen szinte lehetetlen védekezni".

A kormány tudott az ügyről

Arra a kérdésre, hogy a levél tartalmát jelezte-e a kormánynak Vida Ildikó azt mondta:

"Igen, egy illetékesnek jeleztem. Mindegy a név, a lényeg, hogy a kormány tudott az ügyről"

Orbán Viktor múlt pénteken a Magyar Rádiónak adott interjújában beszélt a kitiltásról. Ebben többek között azt mondta: Magyarországon zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, a magyar jogrend szerint mindenkinek kötelessége korrupcióról szerzett információkat átadni az állami hatóságoknak.

Vida Ildikó szerint ok nélkül támadják őt, és a hivatalt is. Forrás: Origo

Ezért is kerülte a nyilvánosságot

A NAV vezetője az interjúban azt mondta, csak részben emiatt az ügy miatt kerülte az elmúlt hetekben a nyilvánosságot, távol maradásának másik oka, hogy szabadságra ment. "Tudom, hogy szerencsésebb lett volna hamarabb kiállnom a nyilvánosság elé, de ez az aljas támadás annyira megrendített, hogy napokig fel sem tudtam fogni, hogy mi történik velem."

Kezdetben tagadtak

Napok óta a Nemzeti- Adó és Vámhivatal feltételezett korrupciós ügyeivel foglalkozott a közvélemény. A NAV az után került a célkeresztbe, hogy egyes feltételezések szerint Vida Ildikó, a szervezet elnöke és az adóhatóság több helyettese is rajta lehet az amerikai beutazási tilalmi listán. A NAV október 29-én szólalt meg először, a korrupció vádját tagadta, arról azonban nem tett említést, hogy vezetői rajta vannak-e a kitiltottak listáján.

André Goodfriend amerikai ügyvivő októberben közölte, hogy az USA hat magyar kormányzati tisztviselőtől és kormányzathoz közeli személytől tagadta meg a beutazást. A 7750-es, az elnök általi kiadott proklamációra hivatkozó intézkedés lényege, hogy a döntés meghozatalához nem szükséges hivatalos vizsgálati eredmény (nyomozás, bírósági döntés), elég, ha „meggyőző erejű bizonyítékok” állnak rendelkezésre. Ennek az amerikai jogszabálynak az alkalmazása egy szövetséges ország kormányzati vezetőivel szemben rendkívül súlyos lépésnek számít.

Senki sem akar megbuktatni egy szövetségest

Arra a feltételezésre, hogy az üggyel az amerikai követség az Orbán-kormány megbuktatását akarja elérni, André Goodfriend az Origónak adott interjújában ezt visszautasította. Álláspontja szerint Magyarország kormányát demokratikus választáson választották meg, amit tiszteletben tartanak, és ezzel a választott kormánnyal kívánnak együtt dolgozni. "Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek, mindkét ország a NATO, az OECD és az euroatlanti együttműködés tagja. Senki nem akarja egy szövetséges bukását. Éppen ellenkezőleg: azért jelezzük a magyar kormány felé az aggodalmainkat, mert úgy véljük, hogy a korrupció, az átláthatóság hiánya és egyéb problémák a szövetségesünk, Magyarország meggyengüléséhez vezetnek. Hasonló visszajelzéseket egyébként a szövetséges országok felől is várunk az Egyesült Államok politikájával kapcsolatban" - mondta André Goodfriend.

Eljárást kellett volna indítani

Magyar György ügyvéd szerint a bejelentés után a magyar hatóságoknak kötelességük hivatalból eljárást indítani, éppen ezért ködszurkálás az a kommunikáció a kormányzat részéről, hogy a bizonyítékok megszerzését követően indítanak csak eljárást. Abban az esetben, ha a hivatali felettes a beosztottját érintő, esetleges bűncselekmény gyanúját is felvető ügyben nem indít vizsgálatot, vagy nem tesz feljelentést, az később akár hivatali visszaélésnek, illetve vesztegetés feljelentése elmulasztásának is minősülhet – mondta az ügyvéd.

Az ügyben egyébként Polt Péter legfőbb ügyész az Egyesült Államok legfőbb ügyészéhez, illetve a budapesti nagykövetség ideiglenes ügyvivőjéhez fordult az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban.

Az ellenzék lemondatná a NAV elnökét

Az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Vida Ildikót. Az Együtt-PM Szövetség szerint Orbán Viktornak le kellene váltani a beutazási botrányban érintett NAV-vezetőket, és arról is kellene nyilatkoznia, ha korábban tudtak Vida és társai kitiltásáról, "miért hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek?"

A Magyar Liberális Párt amellett, hogy lemondásra szólítja fel a NAV elnökét, azt írja, " az teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha az adóhatóság elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel. Magyarország elemi érdeke, hogy ilyen személy egyetlen percig se tölthesse be a NAV elnöki tisztséget, és más állami feladatot se láthasson el".

Az LMP szerint Vida Ildikó nyilatkozata ugyanis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol. A párt több kérdést felvet, ezek: Ki az, akinek Vida Ildikó a kormányból szólt? Ha nem Varga Mihálynak, akkor kinek? Ez a személy értesítette-e a nemzetgazdasági minisztert? Ha nem, miért hagyták ki Varga Mihályt egy, a tárcája alá tartozó ügyből? A többi érintett NAV-osról kik tudnak a kormányból? Felszólítja-e Varga Mihály a távozásra Vida Ildikót?

Tóbiás József az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát.