Adolf Hitlert is bevetették Ózdon

Ózd
Vágólapra másolva!
Tizenegy településen kell megismételni az október 12-i önkormányzati választást vasárnap. A legnagyobb küzdelem Ózdért zajlik, ahol korábban 66 szavazattal a Jobbik jelöltje győzött. A radikális párt több száz megfigyelőt küld a Borsod megyei városba, a kampányban egy hitleres fotó is előkerült.
Vágólapra másolva!

A bírósági ítéleteket követően november 9-én ismétlik meg az érintett településeken az október 12-i önkormányzati választásokat. A választók ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak, ahol október 12-én is szavaztak, átjelentkezést nem lehetett igényelni a voksolás előtt. Összesen 11 településen tartanak választást, van, ahol polgármestert választanak, míg másutt csak önkormányzati képviselőről döntenek.

Janiczak Dávid, a Jobbik ózdi polgármesterjelöltje kínos helyzetbe keveredett. Forrás: MTI/Vajda János

Nem nyugodott bele a Fidesz

A legnagyobb érdeklődéssel várt szavazást Ózdon tartják. Októberben a legtöbb voksot a jobbikos Janiczak Dávid kapta, 4214-et, mindössze 66-tal többet, mint a várost addig vezető Fürjes Pál, a Fidesz–KDNP jelöltje. Az eredményt a Fidesz támadta meg, azt kifogásolva, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegzett szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányan részt vettek a választáson az eredményjegyzőkönyv szerint.

A Fidesz–KDNP-s szavazóköri delegáltak jogszabálysértést észleltek a szavazatok megszámlálásakor, valamint tanúk igazolták, hogy volt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak. Az ügyben a végső szót a Debreceni Ítélőtábla mondta ki, és ők is megalapozottnak látták az ismétlés elrendelését.

Nincs többsége a Jobbiknak

A Fidesz–KDNP megtámadta az ózdiak akaratát, ezért most Ózdon nagyon sokan kiállnak mellettem, és kiállnak saját maguk mellett – jelentette ki Janiczak Dávid, aki koholmánynak nevezte a kormánypártok által benyújtott nyilatkozatokat. A Jobbik polgármesterjelöltének attól függetlenül, hogy sikerrel zárja-e a vasárnapi voksolást, mindenképpen nehéz öt évre kell készülnie, mivel a képviselő-testületben a Fidesz–KDNP van többségben.

A kormánypártok be is vetnek mindent, hogy a baloldal korábban bevehetetlennek hitt fellegvárában 2010-es győzelmüket követően megőrizhessék a polgármesteri posztot. A konkrét siker mellett Ózd jelképpé is vált a pártok számára. A Fidesz számára a siker a Jobbik és a baloldal legyőzésének a szimbóluma lehetne, míg a radikálisok is óriási jelentőséget tulajdonítanak a településnek.

Fürjes Pál, Ózd fideszes polgármestere bízik abban, hogy képes újrázni. Forrás: MTI/Vajda János

Feltűnt a hitleres fotó

A kampány hajrájában kifejezetten jól jött a Fidesz számára, hogy Janiczak Dávidról megjelent egy olyan fotó, amelyen egy Adolf Hitlerré maszkírozott férfival szerepelt együtt. Ózdon egy ilyen fotó megjelenése mindenképpen taszítólag hat az ott élő nagyszámú cigány kisebbség számára, könnyen lehet, hogy így ők inkább a kormánypártokat választják majd.

A jobbikos politikus a HírTV-ben a képpel kapcsolatban azt mondta, hogy „nem azért fotózkodtam vele, mert egyetértenék vele”. Ha egy Elvis-hasonmással vagy George Bush-hasonmással találkozik, velük is fotózkodott volna, tette hozzá.

A felfokozott hangulatot jól mutatja, hogy a Jobbik százötven-kétszáz választási megfigyelőt küld Ózdra a választás idejére. Szerintük erre azért van szükség, mert a Fidesz „a cigányság tömeges megvásárlására” készül. A Jobbik arra is ígéretet tett, hogy minden esetet dokumentálni fognak.

Ózd mostanra szimbólummá vált. Fotó: Origo

Egy szavazattal vezet Bárány

A megismételt választások közül téttel bír a budapesti XVIII. kerületi 12. számú egyéni választókerület 63-as szavazókörének voksolása. Abban a körzetben a baloldal közös jelöltje mindössze 15 szavazattal előzte meg a Fideszét. Így a most hétvégén tartandó voksoláson akár fordulhat is az eredmény, mivel közel 1200-an élhetnek az állampolgári jogukkal.

Győrben szintén csak egy szavazókörben ismételnek. A tét az, hogy a Fidesz–KDNP-n kívül tud-e más egyéni körzetet nyerni. A független Bárány Istvánnak egyetlen szavazatnyi előnye van, miközben több mint 1150 főt várnak az urnákhoz.

Csoda lenne, ha Hadházy fordítana

Szekszárdon két egyéni körzetben változhat a végeredmény, de a Fidesz többsége nincsen veszélyben. Négy szavazókörben a polgármester-választást is megismétlik. Hadházy Ákos, az LMP polgármester-jelöltje több mint 700 szavazatos hátrányban van Ács Rezsővel, a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, így győzelme a csoda kategóriájába tartozna.

Nem valószínű, hogy Hadházy Ákos végül megnyeri a szekszárdi polgármester-választást. Forrás: MTI/Soós Lajos

A hétvégi választások azért is fontosak lesznek, mert az októberi voksolás óta ez lesz az első alkalom, hogy visszajelzést kapjunk arról, hogyan befolyásolta a szavazói viselkedést az amerikai kitiltási botrány, illetve a netadó körüli tüntetések és zavaros kommunikáció. Szerencsére vasárnap nem közvélemény-kutatási eredményekből, hanem hús-vér emberek szavazataiból lehet majd következtetéseket levonni.