Kiengedték a kondorosi gyerekeket a kórházból

Vágólapra másolva!
Új megbetegedést már nem regisztráltak Kondoroson, és délután az a tizenöt gyerek is hazatérhetett, akit ételfertőzés gyanújával vittek kórházba. 
Vágólapra másolva!

Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei városban szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet. A tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre többen kezdtek el hányni, estig mintegy hatvan gyereket láttak el az orvosok. Ezután a helyi általános iskolában is rosszul lett huszonöt gyerek, és néhány felnőtt is megbetegedett.

Az ügyeletes orvosoknak szerda éjjel tíz nyugdíjast is el kellett látniuk, akik hasonló tüneteket produkáltak, mint a gyerekek. A nyugdíjasotthon is ugyanabból a közkonyhából kapja az ételt, mint az oktatási intézmények.

Nincs új megbetegedés

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos elmondta: csütörtökön új esetet nem regisztráltak. A kondorosi gyermekorvos tájékoztatására hivatkozva közölte: a szerdán megbetegedett páciensek nagy része másnapra már sokkal jobban lett. Széklet- és hányadékmintát vettek a betegektől, a laboreredmények - amelyek várhatóan hétfőre lesznek meg - valószínűleg megerősítik a feltevést, hogy egy szezonálisan jelen lévő vírus okozta a hirtelen nagy tömegű, gyorsan - 24-48 órán belül - lezajló megbetegedéseket.

A kondorosi polgármesteri hivatal a honlapján hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőzés elsősorban mosatlan kézzel továbbadva vagy légúton át terjed, és leginkább rendszeres kézmosással, valamint a lakókörnyezet fertőtlenítésével lehet megakadályozni.