Juhász nem rágalmazta Rogánt

Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút
Juhász Péter V. kerületi polgármester-jelölt ad interjút 2014. szeptember 23-án
Vágólapra másolva!
Nem rágalmazott az önkormányzati választás kampányában Juhász Péter, amikor Rogán Antal távozó polgármester szemére vetette az V. kerületi önkormányzat „korrupciógyanús ügyeit" - állapította meg a bíróság, és bűncselekmény hiányában megszüntette a fideszes politikus által indított eljárást.
Vágólapra másolva!

Nem történt bűncselekmény

Elutasította a bíróság a fideszes Rogán Antal indítványát, aki az Együtt-PM társelnökét, az őszi önkormányzati választáson az V. kerületi polgármesteri posztért indult Juhász Pétert jelentette fel rágalmazásért, miután az ellenzéki politikus élesen kritizálta a 2006-2014 között Rogán által vezetett önkormányzat gazdálkodását, döntéseit, továbbá korrupciógyanút emlegetett.

Juhász Péternek adott igazat a bíróság Rogán Antallal szemben Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kampányban Juhász több, szerinte gyanús ügyre is felhívta a igyelmet, melyeket később Rogán Antal sérelmezett magánindítványában. Ilyen volt például a Szerb utcai önkormányzati lakások ügye. Ebben a házban lakik Habony Árpád, a kormányfő nem hivatalos tanácsadója, de itt vásárolt magának egy árleszállítás után lakást Szentgyörgyvölgyi Péter is, aki megnyerte a választást Juhásszal szemben.

Demokráciában ez elfogadott

A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzésében egyetértett Juhász Péter álláspontjával, miszerint a Rogán Antal által sérelmezett kijelentésekkel az ellenzéki politikus nem tett mást, minthogy az önkormányzati intézményrendszer működését és tevékenységét bírálta, ami képviseleti demokráciában, demokratikus társadalomban szabad és alkotmányosan védett magatartás.

Rogán Antal polgármesterként az önkormányzat egyik képviselő-testületi ülésén Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Azt pedig, hogy Juhász kijelentéseit a sajtó idézte, a bíróság szerint „az információk szabad áramlásának alkotmányosan védett formája". Juhász Péter magatartása - folytatódik a végzés - „semmivel sem lépte túl a közéleti kérdések szabad megvitathatósága körében jogszabályban biztosított kritika fokát, és nem sértette a közszereplő-politikus Rogán Antal emberi méltóságát sem."