Nyolcan állnak bíróság elé választási hamisítás miatt

Vágólapra másolva!
A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint az országgyűlési választásokon hamisítottak tömegesen választói ajánlásokat – tájékoztatott a főügyészség szóvivője.
Vágólapra másolva!

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a vádlottak egy budapesti székhelyű, egy budai étteremben működő gazdasági társaság megbízásából eljárva arra kötöttek szerződést, hogy az országgyűlési választásokon képviselő-jelöltként induló embereket szerveznek be, illetve az induláshoz szükséges számú ajánlást összegyűjtik három kisebb párt érdekében.

Az ajánlások leadásáig a jelöltenkénti ötszáz ajánlást nem tudták összegyűjteni Hódmezővásárhelyen és Szentesen. Ezért azokat a más pártoknak szabályosan gyűjtött ajánlóívekről a választópolgárok személyes adatait átmásolva, és aláírásukat aláhamisítva egészítették ki. A hamis adatokat tartalmazó ajánlóíveket az ajánlási időszak utolsó napján adták le a szentesi és a hódmezővásárhelyi választási irodán. A hamisítást azonban felfedezték, és a jelöltek nyilvántartásba vételét a választási bizottságok elutasították. A hamis ajánlóívek elkészítésében nyolc ember vett részt. Közös volt a hamis ajánlóíveken az is, hogy az azokon képviselő-jelöltként megjelölt személyeknek nem akartak a választásokon indulni, személyes adataikkal visszaélve tüntették fel nevüket az okiratokon – foglalta össze a vádiratot a szóvivő.
A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottakat választás rendje elleni bűntett elkövetésével vádolja.