Vágólapra másolva!
Mintegy hatezer betétet zároltak, tulajdonosaiknak vélhetően heteket kell várniuk arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. A pénzintézet ügyfeleinek nyugdíját a posta kézbesíti, az adóhatóság pedig azt ígéri, hogy méltányos lesz az adójukat a történtek miatt fizetni nem tudókkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az OBA lehet a segítség

Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár közölte, reményiek szerint három héten belül meg tudják kezdeni az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül a 100 ezer eurót el nem érő betétek kifizetését.

Németh Lászlóné Forrás: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár hozzátette, tudomásuk szerint tíznél több olyan betétes van, akinek ennél nagyobb összeg van a számláján.

Többször figyelmeztették

A jegybank korábbi közleménye szerint a főleg Zala megyében működő és évek óta veszteséges Széchenyi István Hitelszövetkezetet a felügyeleti szervek korábban több ízben is határozatban kötelezték tőkehelyzetének rendezésére, ám ennek nem tudott eleget tenni, és nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonosok nem képesek a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállítására. A hitelintézetet a szövetkezetek integrációja kizárta tagjai közül.

A portfolio gazdasági hírportál összeállításában emlékeztet arra, hogy az év elején csődbe ment Körmend és Vidéke Tsz. és a héten felügyeleti intézkedés alá vont Széchenyi Bank után ez a harmadik olyan gondokkal küzdő hitelintézet, amely Töröcskei István ÁKK-vezér érdekkörébe tartozik: Töröcskei a szövetkezet elnöke.