Több százan tüntettek a korrupció ellen a belvárosban

internetadó november 8.
Résztvevők a Tüntetés a korrupció, az internetadó bevezetése és a jogtalanságok ellen! címmel tartott demonstráción a fővárosi József Nádor téren 2014. november 8-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2014. november 8. Résztvevők a Tüntetés a korrupció, az internetadó bevezetése és a jogtalanságok ellen! címmel tartott demonstráción a fővárosi József Nádor téren 2014. november 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Több száz ember tüntetett a kormányzati korrupció ellen a belvárosban szombat este. A József Nádor térről a váron át a Kossuth térre vonultak, sokan napokig ott akarnak maradni.
Vágólapra másolva!

Több százan gyűltek össze a Tüntetés a korrupció, az internetadó bevezetése és a jogtalanságok ellen! címmel a Facebookon meghirdetett demonstráción a József Nádor téren Budapesten. A felszólalók a demokrácia, a jogállam és a szólásszabadság szétverésével vádolták a kormányt.

A tüntetők a teljes politikai elit leváltását, és szakértői kormány felállítását követelték. Az egyik szónok azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből. A megmozdulás végét a Kossuth Lajos térre tervezik, ahol három napig szeretnének tüntetni.

– mondta, szerinte az internetadó csak elterelés, amellyel a vezetők korrupciójáról kívánják elvonni a figyelmet.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost. Az elitet vulgáris jelzővel illette, és azt mondta, ötszázezren akarnak "tízmillió embert kirakni az országból". A problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg szerinte.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A tüntetés részvevői nagyrészt megtöltötték az V. kerületi József nádor tér közepén található füves területet, a beszédek a himnusz éneklésével kezdődtek, a tömegben pedig többen kormányellenes táblákat ("Eddig tartott a blöff Viktor!") tartottak, valamint a kabinetet bíráló jelszavakat skandáltak ("Fidesz-maffia!"). A rendezvényen pártzászlókat nem lehetett látni, de látható volt a Kossuth téren több hónapja tüntető Ország Gyűlése Mozgalom molinója.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A rigmusok részben hasonlóak voltak a korábbi, az internetadó ellen tiltakozó, tízezreket megmozgató tüntetésekhez („Orbán takarodj”, „Maffia kormány”) de itt sokan „Nem kell Amerika”, „Nem kell NATO” jelszavakat is skandáltak. A tüntetők a Lánchídon át a Sándor-palotához vonulnak - derült ki az ATV.hu beszámolójából.

Forrás: MTI/Marjai János

A tüntetők a beszédeket követően a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz indultak, ahol az egyik szervező által felolvasott petícióban arra kérték az államfőt, hogy azonnali hatállyal oszlassa fel a Országgyűlést. Szerintük a jelenlegi parlament alkotmányellenes választási törvény alapján állt fel, a választási törvény nem megfelelően érvényesíti az arányos képviselet elvét. A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatalban lévő őrség vette át, akik - a szervezők szerint - hétfőn átadják a dokumentumot a hivatalvezetőnek.

Bertalan Attila beszél a Sándor-palotánál Forrás: MTI/Marjai János

A demonstrálók ezután a Kossuth térre vonultak, ahol a Parlament előtt százan elénekelték a Himnuszt. Egy részük ezután hazament, de többen a helyszínen maradtak, ahol három napig akarnak demonstrálni.