L. Simon: Van úgy, hogy elveszik egy levél

L. Simon László, interjú
L. Simon László
Vágólapra másolva!
L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a mögöttünk hagyott héten az amerikai kitiltási botránytól kezdve az iWIW-ig mindenről elmondta a véleményét. Több érdekes dolgot is hallhattunk tőle.
Vágólapra másolva!

A keddi nemzetbiztonsági bizottsági ülésre érkező L. Simon László államtitkár azt állította, hogy a kormány nem tudott arról, hogy Vida rajta van a kitiltási listán, a kormány tagjai és a miniszterelnök következetesen őszintén beszéltek az ügyről.

Mint ismert ugyanazon a napon a Magyar Nemzetnek Vida Ildikó beismerte, hogy rajta van a kitiltottak listáján, de a kormány egyik illetékesét értesített erről.

L. Simon azt tanácsolta az újságíróknak, kérjék meg Vidát, hogy hozza nyilvánosságra, kinek szólt a kitiltásáról, illetve azt a levelet is tegye közzé, amiben erről értesíti az eddig meg nem nevezett kormányzati tisztviselőt.

Vida levele elveszett a postán

L. Simon László az ATV felvétele szerint pénteken új magyarázattal állt elő az amerikai kitiltási botrányt illetően, hogyan lehetséges, hogy senki nem hazudik az ügyben. L. Simon szerint lehet, hogy Vida tényleg megírt hivatalos levélben a kitiltását a kormány illetékesének, de „olyan is lehet, hogy egy levél elveszik a postán”.

„Magyar földön, magyar szervereket”

A Népszabadság beszámolója szerint L. Simon László az Informatika a Társadalomért pénteki konferenciáján feltette a kérdést, hogy miért használja a sok magyar ember a Facebookot, ahelyett, hogy az iWiW-et használná. A szolgáltatást 12 év után idén július 1-jén egyébként végleg bezárták.

Ugyanezen a konferencián az államtitkár arról is beszélt, hogy az is zavarja az internetben, hogy nemzeti kincseink „valahol a felhőben" találhatók, szerinte sokkal jobb lenne, ha mi, magyarok digitalizálnánk, magyar földön, magyar szervereken tárolnánk a legfontosabb értékeinket.

Tovább kell árnyalni

A vasárnapi nyitvatartásról is beszélt L. Smon. Az államtitkárt arról kérdezték, hogy igaz volt-e Harrach Péter, KDNP frakcióvezető bejelentése, miszerint a kormány támogatja-e a boltok vasárnapi zárvatartását.

Közölte, hogy az ember néha mond olyan dolgokat, amiket aztán tovább kell árnyalni. Szerinte alapvetően az a kérdés, hogy lesz-e vasárnapi nyitvatartás, vagy nem lesz vasárnapi nyitvatartás.