Azeri gázt várt Orbán Alijevtől

Vágólapra másolva!
Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz.
Vágólapra másolva!

A kormányfő erről azután beszélt, hogy kedden a Parlamentben tárgyalást folytatott a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről.

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában az energiapolitikáról szólva kifejtette: a jelenlegi szerződések csak azt garantálják, hogy az azeri energiahordozó Dél-Európába el fog jutni, így „a mi dolgunk az a következő években, hogy megteremtsük annak feltételeit, hogy az azeri gáz feljuthasson délről Közép-Európába is”.

Ennek egyetlen módja szerinte az, ha az egymással szomszédos államok összekötik vezetékrendszereiket. A miniszterelnök ezért sürgette az Európai Unió tagországait egy közös energiapiac létrehozására, amelynek „első lépése nem lehet más, mint a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása”.

Akarat és szándék

Két ország között a jó kapcsolatok alapja az akarat és a szándék, és Azerbajdzsán, valamint Magyarország elkötelezett az együttműködés mellett, ezért lesz sikeres a kapcsolatépítésük a jövőben is – mondta a sajtótájékoztatón Ilham Aliyev.

A két ország közötti politikai kapcsolatok kiválóak, a gazdasági kapcsolatok pedig gyorsan fejlődhetnek – emelte ki. Jók az együttműködés kilátásai az energiaszektorban is: Azerbajdzsán új forrást jelenthet Európának, és az országnak is szüksége van az európai piacra - mutatott rá.