Szanyi Tibor szerint a kormány megsértette a devizahiteleseket

Vágólapra másolva!
Szanyi Tibor szerint sérti a pénzügyi önrendelkezés jogát a devizahitelesek ügyében a kormány által kidolgozott megoldási módszer, ezért az MSZP európai parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Az EP-képviselő azt mondta, két kérdést tett fel az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménynek. Az egyikben azt tudakolta: összeegyeztethető-e az unió „értékeivel és preferált gyakorlatával” az olyan tagállami jogszabályalkotás, amely csak egy rendkívül szűk rétegnek biztosítja a szabad pénzügyi választás jogát, és valójában teljesíthetetlen feltételek szabásával a lakosság túlnyomó többségét kizárja abból. Ezzel a képviselő arra utalt, hogy csak nagyon szigorú feltételek esetén, a lakosság elenyésző hányada számára maradt fenn a lehetőség arra, hogy fennmaradjon a devizaalapú hitele.

Szanyi Tibor az Európai Bizottsághoz fordul Forrás: © European Union 2014

Szanyi Tibor azt is kérdezte az Európai Bizottságtól, milyen eszközei vannak a fellépésre olyan esetekben, amikor egy eurózónán kívüli tagállam - az EU-csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségeivel szemben, és egyúttal a gazdasági és pénzügyi unióval kapcsolatos törekvéseket is aláásva - gyakorlatilag a teljes lakosságát elszigeteli a közös valutában való banki hitelfelvételtől, és ezzel a közelítés helyett távolítja a tagállam gazdaságát és bankrendszerét az eurótól.

Az Európai Bizottságnak hat héten belül kell válaszolnia az EP-képviselői kérdésekre.